ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

HSP potpisao sporazum sa Stipom Petrinom

26.05.2009 u 16:01

Bionic
Reading

Županijska organizacija HSP-a i Nezavisna županijska lista Stipe Petrine potpisali su danas sporazum o tehničkoj suradnji u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini koji se temelji na zajedničkim ciljevima - njezinu razvoju i iskorjenjivanju korupcije u vlasti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili Ivica Ledenko iz HSP-a i Stipe Petrina.

Sporazumom HSP-a i Nezavisne županijske liste Stipe Petrine obuhvaćeno je 12 vijećnika u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini, četiri s liste HSP-a i osam s Petrinine liste, rečeno je na konferenciji.

Objašnjavajući pojam tehničke suradnje, Ledenko je istaknuo kako po novom Zakonu o lokalnim izborima nema potrebe za sklapanjem poslijeizbornih koalicija u predstavničkim tijelima jer se predstavnici izvršne vlasti na lokalnoj razini biraju izravno.

Osvrnuo se na izjave predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Ante Kulušića, po kojima je HSP navodno trgovao glasovima, te istaknuo da s tom strankom nisu komunicirali još od raskidanja koalicijske suradnje u zadnjem sazivu Županijske skupštine.

"Ne želimo biti smokvin list HDZ-u, koji je formalno s nama bio u koaliciji, a odluke o svemu su se donosile sa SDSS-om", rekao je Ledenko.

Stipe Petrina također se osvrnuo na izjave o trgovanju glasovima, pri čemu je ustvrdio da je SDSS svoju suradnju prije izbora uvjetovao sa 60.000 eura za 30 autobusa s biračima iz Srbije.

"Bio sam nazočan kad se tražio novac koji je očito netko na kraju i dao jer su autobusi došli i svi znaju za koga su glasovali birači iz tih autobusa", tvrdi Petrina.

U Županijskoj skupštini sada su dva bloka, s jedne su strane HDZ i HSS, a s druge grupacija u kojoj su Nezavisna lista Stipe Petrine, HSP i koalicija SDP-HNS, te će o većini odlučivati vijećnici SDSS-a, rekao je danas Petrina.

Na pitanje novinara o mogućoj suradnji HSP-a i koalicije SDP-HNS, Ivica Ledenko je odgovorio da će u Skupštini poduprijeti sve vrijedne projekte i programe.

Stipe Pterina pozvao je s današnje konferencije za novinare sve svoje pristaše da iziđu na izbore i da u drugome krugu glasuju za kandidate koalicije SDP-HNS - Duška Živkovića za šibensko-kninskog župana i Antu Županovića za šibenskoga gradonačelnika.