SRB DONIO ODLUKU

HSP neće antifašiste izbaciti iz stranke

24.11.2010 u 18:14

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Danijel Srb izjavio je danas u Osijeku kako nitko od članova karlovačke organizacije mladeži HSP-a neće biti kažnjen ili isključen iz stranke zbog izražavanja potpore antifašizmu i osude fašizma, ali da se moraju kazniti zločini koje je u Hrvatskoj za sobom ostavio antifašizam

Na konferenciji za novinare Srb je, na novinarski upit da komentira medijske napise da se članovima karlovačke mladeži HSP-a prijeti izbacivanjem iz stranke, jer su osudili fašizam kao zlo, a antifašizam ocijenili pozitivnim europskim naslijeđem, kazao kako je riječ o 'podmetanju mladim ljudima, koji se nisu snašli, u trenutcima kad se govorilo o Vukovaru, i kad se nametnula tema o postavljanju spomen-ploče Većeslavu Holjevcu".

Ocijenio je kako je 'time isprovociran jedan odgovor koji, u biti, uopće nije bio takav'.

'Za razliku od Engleske, SAD-a i Francuske antifašizam je u Hrvatskoj za sobom ostavio stravične zločine, za koje nitko nije odgovarao', ustvrdio je predsjednik HSP-a.

Dodao je kako se 'svi ti zločini moraju sankcionirati', a odgovornost za njih individualizirati i odgovorne pojedince kazniti, jer "dok se to ne dogodi, cijeli taj pokret nosi odgovornost za stravične pokolje nad hrvatskim stanovništvom".

Konferencija je sazvana u povodu izbora za vijeća osječkih gradskih četvrti i mjesnih odbora, raspisanih za 12. prosinca, koje Srb smatra važnim, jer drži da će odrediti odnose stranaka u Osijeku uoči parlamentarnih izbora, ali i pokazati kako funkcionira HSP-ova stranačka infrastruktura.

Predsjednik osječkoga HSP-a Mario Opačak ustvrdio je kako se nekim HSP-ovim kandidatima, zaposlenim u gradskim poduzećima, prijetilo otkazima, a da je nekim kandidatima u gradskim četvrtima i mjesnim odborima nuđen novac za prijelaz u HDSSB.