POSLUJE BOLJE OD PLANIRANOG

HSLS traži nižu tunelarinu kroz Svetog Iliju

02.08.2014 u 12:38

Bionic
Reading

HSLS Splitsko – dalmatinske županije zatražio je od Hrvatskih autocesta (HAC) da snizi cijenu tunelarine u tunelu Sveti Ilija. Razloge za traženje sniženja cijene tunelarine vide u činjenici da tunel posluje bolje od planiranog

'Budući je u samo godinu dana od otvorenja tunela Sveti Ilija kroz Biokovo HAC uprihodio preko 16 milijuna kuna, što je dvostruko više od planiranih osam koje su sasvim dovoljne za održavanje tunela, HSLS Splitsko – dalmatinske županije smatra kako prostor za smanjenje cijene tunelarine postoji te kako je korekcija cijena nužna, osobito ako znamo koliki je značaj tunela za Imotsku krajinu i Makarsko primorje.

Predlažemo da se cijena u jednom smjeru spusti s 20 na 10 kuna te uvedu vinjete (tjedna, mjesečna, polugodišnja i godišnja), kao dokaz vremenski ograničenog prava na prolazak tunela što je posebno zanimljivo i važno zbog brojnih Imoćana koji svoje radno mjesto za vrijeme turističke sezone pronađu na Makarskom primorju, ali i za turiste s Makarskog primorja kojima bi prirodna i kulturna baština Imotskog bila dostupnija.

Pri tome ističemo kako je potrebno riješiti se iluzija o besplatnom prolasku kroz tunel te pokušati na sve moguće načine omogućiti jeftiniji prolaz putnika kako bi se poboljšala gospodarska suradnja, potaknula potrošnja i u Imotskoj krajini i na Makarskom primorju, a jednako tako osigurala dostatna sredstva za održavanje tunela.

Pozivamo Vladu RH i Hrvatske autoceste da smanje cijenu tunelarine i uvedu vinjete te na taj način pomognu ljudima čijim se novcem , uostalom, tunel i izgradio.
U suprotnom, ako tunelarina ostane ista, neka se višak uprihođenih sredstava investira za izgradnju pristupne ceste prema Imotskom', stoji u priopćenju HSLS-a.