21. ROĐENDAN STRANKE

HSLS se prisjetio bolje prošlosti

20.05.2010 u 14:23

Bionic
Reading

HSLS je na svečanoj sjednici Središnjeg vijeća proslavio 21. godinu postojanja stranke. Okupljeni, među kojima se bili svi bivši, osim preminulog Vlade Gotovca, i sadašnji predsjednik HSLS-a Darinko Kosor prisjetili su se vremena kada je osnovana stranka kao prva demokratska opcija u tada još uvijek komunističkom režimu

Prvi predsjednik HSLS-a se prisjetio kako su Vlado Gotovac, Božo Kovačević i on pomalo naivno krenuli u osnivanje stranke. Kaže da ne treba pretjerivati s pohvalama kao o nekom herojskom djelu, jer je se u to vrijeme već osjećalo u zraku da komunistički režim propada, ali su u politiku unijeli novi rječnik i moral. Stranku su osnovali kroz rupu u zakonu, jer je postojala odredba da se mogu osnivati inicijativne grupe unutar socijalističkog saveza.

Oni su to i napravili i po zakonu registrirali inicijativnu grupu koja je kasnije prerasla u HSLS. Podsjetio je i da je prva velika akcija HSLS-a bila prikupljanje potpisa za povratak spomenika bana Jelačića, kada je prikupljeno oko 70.000 potpisa.

Goldstein se osvrnuo i na vrijeme nakon kojeg je prepustio vodeću ulogu u HSLS Draženu Budiši rekavši da ga je na to između ostalog ponukala i radikalna retorika koju se mogla čuti na Prvom saboru HDZ-a koju on kao Židov nije mogao imati.

Predsjednik stranke Darinko Kosor
govorio je o stranačkim planovima za budućnost, a to je ojačati stranačku infrastrukturu, biti otvoreni prema primanju novih ljudi, profilirati konkretne političke stavove gdje će se jasno vidjeti da HSLS nije prikrpa ni crvenima ni plavima, ni lijevo ni desno nego u centru i žuti.

Stranački cilj je na idućim parlamentarnim izborima ostvariti pet mjesta u saboru, a onda na narednima poslije toga kao konsolidirana stranaka samostalno izlaziti na izbore.