zagreb

HSLS: Plan i organizacija sanacije štete od potresa najblaže rečeno upitni

14.04.2020 u 14:09

Bionic
Reading

HSLS je upozorio u utorak da je plan i organizacija zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića oko sanacije štete nakon potresa i trošenja donacijskih sredstava 'najblaže rečeno upitna' jer se odgovornost prebacuje na vijećnike

'Ovaj zahtjev i plan gradske uprave u pogledu trošenja prikupljenih sredstava kao i sama organizacija su, najblaže rečeno, sami po sebi upitni, i to iz više razloga: odgovornost se prebacuje na vijećnike, čija je kompetentnost procjenjivanja potrebne količine građevinskog materijala upitna', navode iz HSLS-a.

Upozoravaju da nije nužno da vijećnici napuštaju svoje kuće te da dodatno ugrožavaju svoje zdravlje i zdravlje sugrađana, dodajući da je Grad već prikupljao te podatke preko internet upitnika te da ako je potrebna dodatna procjena, nju moraju obaviti stručne osobe.

HSLS navodi da je Gradska uprava 9. travnja uputila dopis vijećnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti da tijekom uskrsnih blagdana popišu sve stambene objekte na svojem području za koje je potreban građevinski materijal, procijene količinu materijala potrebnog za obnovu te dostave te podatke gradskim službama do srijede, 15. travnja.

'Naputak za provedbu ove inicijative na razini je poluinformacije s nedovoljno detaljnim uputama, u kojima nije ni navedeno prema kojem će se kriteriju dodijeljivati građevinski materijal i u kojim količinama, što ostavlja veliku mogućnost da se on neće osigurati na učinkovit način svim zainteresiranim osobama jer u samoj priloženoj tablici nedostaju bitni podaci, poput, primjerice, broja telefona', upozorili su iz HSLS-a.

Ističu da je gradonačelnik Bandić 'končano nakon tri tjedna od potresa' odlučio djelovati, ali u trošenju prikupljenih novčanih sredstava građana, a ne u izradi cjelovitog plana obnove Zagreba.

'Improvizacija u pogledu mjera i postupaka kojom to namjerava provesti viđena je već više puta prilikom trošenja novca iz zagrebačkog proračuna, što je, nažalost, i dovelo Grad Zagreb u poziciju u kojoj se trenutačno nalazi', stoji u priopćenju.

HSLS smatra da je uključivanje i participacija građana i njihovih predstavničkih tijela prilikom izrade i provedbe takvog okvira dobrodošla te kažu da će to bezrezerverno podržati.

'Istodobno osuđujemo ovakav diletantski gradonačelnikov pristup jer dosadašnji njegovi potezi koji se tiču ove problematike nisu transparentni, racionalni ni smisleni, zbog čega je čitav proces unaprijed osuđen na propast te se HSLS ošto protivi tomu da se u njega uvlači i mjesna samouprava', poručuju iz HSLS-a.

Pozvali su gradonačelnika Bandića da preuzme odgovornost i počne racionalno djelovati kao institucija koja koristi stručne službe i stručnjake pri saniranju posljedica potresa.