GRADNJA SISAČKE DVORANE

HSLS-ovac leti iz stranke jer je glasao za zalaganje gradske imovine

15.03.2012 u 16:48

Bionic
Reading

U povodu odluke sisačkoga Gradskog vijeća da se u banci Hypo založi gradska imovina vrijedna stotinjak milijuna kuna zbog nastavka gradnje sportske dvorane, HSLS je danas najavio suspenziju Kreše Bočine, jednog od dvojice svojih vijećnika koji je za nju digao ruku

Ako ga isključe iz stranke, Bočina će, po vlastitoj izjavi, nastaviti rad u Gradskome vijeću kao nezavisni vijećnik.

I članovi gradskoga HSP-a takvu odluku nazivaju 'čistim kriminalom'. 'Pozivamo DORH i ostale institucije da provjere zakonitost takve odluke. Grad Sisak i njegovi građani tim su činom poniženi i dugoročno opljačkani', stoji u priopćenju pravaša.

I gradska podružnica HNS-a pozvala je vijećnike da ponovno razmisle o toj odluci pri sklapanju ugovora s Hypo Bankom.

'Ako vijećnici i dalje budu uvjereni u ispravnost svojih odluka, etički bi minimum od njih tražio da založe vlastitu imovinu, a ne imovinu svih sisačkih građana', kažu u toj stranci.

Slično su reagirali i članovi SDP-a, čija je gradska vijećnica Kristina Ikić-Baniček rekla kako Sisak takvom odlukom postaje 'hypograd', jer će sada, umjesto gradske uprave, gradskom imovinom, stanovima, poslovnim prostorijama i zemljišnim parcelama upravljati Hypo banka.

Gradsko vijeće je 12. ožujka donijelo odluku da se nastavlja izgradnja sportske dvorane iako pod hipoteku idu mnogobrojne gradske nekretnine: oko stotinu stanova, uglavnom socijalnih, poslovne prostorije i zemljišta. Prijedlog je prihvatilo Gradsko vijeće sa 20 glasova 'za' i deset 'protiv'.

Za odluku o stavljanju gradske imovine pod hipoteku glasovalo je šestero vijećnika HSP-a dr. Ante Starčevića, pet članova HDZ-a, Krešo Bočina (HSLS), tri nezavisna vijećnika, dvojica iz Stranke penzionera te vijećnici SDA, DSU-a i SDSS-a. Protiv te odluke bilo je petero vijećnika SDP-a, po dvojica vijećnika HNS-a i HSS-a te jedan vijećnik HSLS-a.

Gradnja sisačke sportske dvorane počela je 2008. godine po modelu javno-privatnog partnerstva između grada i investitora Epsilon građenje, tvrtke u vlasništvu Hypo Alpe-Adria Banka. Po tom ugovoru grad Sisak bi 26 godina trebao plaćati zakup dvorane oko 18 milijuna kuna na godinu, a nakon isteka tog roka dvoranu bi mogao otkupiti kao najpovoljniji ponuđač.

Gradnja je zbog krize prekinuta prije godinu dana, a njezin je nastavak uvjetovan hipotekom na gradsku imovinu.