ČISTKA U VARAŽDINU

HSLS izbacio 7 od 10 članova iz gradskog parlamenta

05.02.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Iz članstva u HSLS-a isključeno je čak sedam od deset njegovih vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću, zbog čega je donedavno najjača stranka u gradskom parlamentu svedena na gotovo najmanju, što je cijena koju je vodstvo liberala očigledno sada spremno platiti samo da se udalji od utjecaja svog bivšeg člana i predsjednika – varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka

Statutarna komisija HSLS-a Varaždinske županije donijela je odluku o isključenju iz stranke sedam članova varaždinskog Gradskog vijeća. Riječ je o Goranu Kozini, predsjedniku kluba HSLS-a u varaždinskom gradskom vijeću i direktoru Veleučilišta u Varaždinu, potpredsjedniku Gradskog vijeća Nini Lučiću te petorici gradskih vijećnika: Iris Lambreščak, Igoru Vovku, Draženu Kolaku, Jesenki Lazić te Darko Novosel.

HDZ za istrage

'Želimo transparentan rad svih tvrtki u gradskom vlasništvu isuvlasništvu te stoga podržavamo prijedlog da se o njihovom poslovanjuraspravi u Gradskom vijeću. HDZ podržava istrage svih državnih tijela uParkovima, jer nam je svima u interesu da se ispita ne samo rad tog, negoi drugih gradskih poduzeća s kojim mora biti upoznata i javnost',istaknuo je Ivan Herman, čelnik varaždinskog HDZ-a i predsjednikvaraždinskog Gradskog vijeća, koji je na prijedlog oporbenih vijećnikaza 23. veljače sazvao sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će seraspravljati o poslovanju poduzeća Parkovi čiji se bivši direktor Miljenko Ptiček nalazi u pritvoru zbog sumnji u zloupotrebu položaja. 

'Statutarna komisija utvrdila je da su navedeni članovi kao vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina djelovali i glasovali suprotno jednoglasno donesenim stavovima Izvršnog odbora Gradskog ogranka HSLS-a Grada Varaždina te time teško povrijedili člansku obvezu, odluku nadležnog tijela i dužnosnika, čime su svojim djelovanjem nanijeli štetu Gradskom ogranku HSLS-a Grada Varaždina i HSLS-a u cjelini, stoji u obrazloženju odluke o isključivanju iz stranke.

Do isključenja je došlo nakon siječanjske sjednice varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj su donijete dvije važne odluke. Naime, glasovalo se o tome da Grad Varaždin preda Tehnološkom parku u vlasništvo zgradu u kojoj se sada nalazi, ali pod uvjetom da Tehnološki park iz fondova EU dobije sredstva za gradnju nove zgrade.

Iako je samo nekoliko dana prije sjednice predsjednik varaždinskih liberala Miljenko Ernoić isticao da HSLS nije u mogućnosti podržati takvu odluku, jer nema jasnih obrazloženja, odluka je ipak izglasana zahvaljujući dobrom dijelu liberala.

Isto tako upravo zahvaljujući sedmorici donedavnih članova HSLS-a prošla je odluka o drugoj fazi POS gradnje u Ulici V. Novaka, koju zdušno zagovara varaždinski gradonačelnik, iako to nije bilo po volji novog čelništva varaždinskih liberala.

Isključenje sedmorice vijećnika iz HSLS-a izazvat će i preslagivanja u varaždinskom Gradskom vijeću. Naime, oporbu će sada činiti i tri preostala vijećnika HSLS-a, uz osam vijećnika HNS-a, četiri esdepeovaca te nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka i vjerojatno vijećnik HL-SR-a. S druge strane bit će, uz sedam bivših liberala, bit će i troje vijećnika Čehokove Nezavisne gradske liste, troje vijećnika HSU-a, jedan HSS-ovac i četvorica vijećnika HDZ-a, od kojih će potonji imati najveću odgovornost za daljnji razvoj političkih i drugih prilika u Varaždinu.