brana radikalizmu

HSLS i Reformisti formiraju liberalni klub u Saboru

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2020 12:18
  • Objavljeno 10.07.2020 u 12:15
Bionic
Reading

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), koja je na izborima osvojila dva mandata, i Narodna stranka- Reformisti, koja je osvojila jedna mandat, formirat će u Hrvatskom saboru liberalni klub, najavili su u petak predsjednici tih stranka Dario Hrebak i Radimir Čačić

Novooformljeni saborski klub, koji će biti jedan od tri unutar vladajuće većine, činit će Natalija Martinčević (Reformisti) kao zamjena za Radimira Čačića, te HSLS-ovci Darko Klasić i Dario Hrebak.

'Naša će uloga biti da vlada, koja će imati 76 ruku, bude stabilna i ima mir za provođenje reformi, bit ćemo brana svim uskim stranačkim interesima, ucjenama i ultimatumima, kao i 'žetončićima'', poručio je predsjednik HSLS-a Hrebak na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora.

I Čačić naglašava da će vladajućima osigurati stabilnu i kvalitetnu većinu te biti brana radikalnim elementima. Pritom ne odbacuje mogućnost da se liberalnom klubu pridruži i HNS, koji je na izborima osvojio jedan mandat, ali samo ako promjeni vodstvo.

'Mali proces čišćenja će pomoći pa ćemo odlučiti hoće li se otvoriti i ta mogućnost, malo promijeniti vodstvo pa ćemo vidjeti', kazao je Čačić zamjerajući HNS-u neke dosadašnje postupke. Čelnici dvaju stranka kažu da su Andreju Plenkoviću već dali svoje potpise za sastav nove vlade. Pozdravljaju inicijativu za smanjenje broja ministarstava i lokalnih dužnosnika ali ističu kako to mora značiti i smanjenje administracije. Podržavaju i poreznu reformu, ističu važnost donošenja zakona o obnovi Zagreba te jačanje institucija za povlačenje EU-ovih sredstava.

'Više sigurno nećete gledati da se jedno priča sa strane, a drugo na sastancima. Sigurno se nećemo ponašati kao što su se ponašali u prijašnjem sazivu Sabora, gdje su određene političke stranke tržile ispod stola za sebe određene sinekure', ustvrdio je Hrebak. Ako se otvori prostor, dodao je, sudjelovat će vladi u smislu državnih tajnika, no to nije uvjet niti će se cjenkati oko toga. '76 ruku je puno čvršće od 86 ruku s velikim apetitima, mi nemamo velike apetite, vrlo su skromni i tiču se programskog dijela', rekao je Hrebak.

Hrebak i Čačić najavili formiranje liberalnog kluba zastupnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Što se nas tiče ne trebamo ništa, ne tražimo ništa osim poštivanje osnovnih principima', rekao je Čačić koji predviđa da će s vremenom vladajuća većina jačati i imati više od 76 ruku. Hrebak i Čačić pozitivnim su ocijenili i sudjelovanje predstavnika manjina u vladi.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal