KALMETA PRED VRATIMA

HSLS i HSS traže od Kosor uvođenje reda

28.11.2009 u 19:10

Bionic
Reading

Osim kaznene, postoji i moralno-politička odgovornost, poručio je danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Na niz novinarskih pitanja o tome smatra li da Božidar Kalmeta mora podnijeti ostavku ili biti smijenjen nakon otkrivanja milijunske pronevjere u svom resoru, Kosor je ponavljao da je to stvar HDZ-a

'HSLS je dio vladajuće koalicije. Po koalicijskom sporazumu, svatko je odgovoran za svoje ljude. Osim osobne kaznene odgovornosti, postoji i moralno-politička odgovornost', rekao je Kosor. Na pitanje znači li to da očekuju Kalmetinu ostavku ili smjenu, odgovorio je da očekuju potez svoga koalicijskog partnera.

Kosor je poručio da HSLS podržava premijerku Jadranku Kosor u njezinom obračunu s kriminalom. Na pitanje kako komentira da su odjednom zaredale optužnice i uhićenja za kriminal i korupciju, rekao je da je očito potrebna politička volja za neke poteze, a premijerka pokazuje da je ima. Zato će imati podršku HSLS-a, poručio je.

Sličnog je stava i predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a) Josip Friščić koji je na upit novinara treba li ministar Božidar Kalmeta odstupiti s dužnosti 'po zapovjednoj odgovornosti' zbog afere u Hrvatskim autocestama, odgovorio da on nije za to da se bez argumenata mijenjaju ljudi, ali da mora biti reda i odgovornosti.

'Ja nisam za to da bez argumenata mijenjamo ljude, radi li se o ministrima ili bilo kojoj dužnosti, ali zasigurno stojim iza toga da mora biti reda, mora biti odgovornosti, da se mora uvesti red. Premijerka je tu odlučna i ima punu podršku HSS-a kao koalicijskog partnera', rekao je Friščić novinarima koji su pratili izbornu skupštinu zagrebačke organizacije HSS-a. Dodao je i da se slaže sa stavom predsjednika Republike Stjepana Mesića da službe trebaju 'bez pritiska raditi svoje'.

Na pitanje novinara može li činjenica da su članovi bivše uprave HAC-a u pritvoru biti dovoljan argument za moralnu ostavku ministra prometa, Friščić je odgovorio: 'Oni su u pritvoru, ali nemojmo biti mi ti koji sudimo, jer je istražni postupak u tijeku.'