SMANJENA KAZNA

Hrvoje Žužić izlazi na slobodu!

10.03.2011 u 07:52

Bionic
Reading

Hrvoje Žužić, osuđen 2007. godine na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, a njezin dečko Hrvoje Matijašić zadobio teške ozljede, u petak izlazi iz zatvora! S izdržavanja kazne izaći će više od godinu dana ranije nego što je po presudi karlovačkog Općinskog suda trebao biti u zatvoru

Odluku da ga se pusti na slobodu prije izdržane kazne donijelo je lanjskog prosinca povjerenstvo za uvjetni otpust koje je u kaznionici u Lipovici, gdje je Žužić bio zatvoren, raspravljalo o molbama za prijevremeni izlazak osuđenika. Da se Žužićevoj molbi udovolji, postojali su svi zakonski uvjeti, ponajprije onaj da je izdržao više od dvije trećine dosuđene kazne. O njegovu prijevremenu puštanju na slobodu, kojem su prethodile dvije odbijenice Vrhovnog suda od kojeg je tražio ublažavanje kazne, obaviještena je policija i sudac izvršenja kojemu će se morati javljati.

Obitelj Ružice Pavić i njezina dečka Hrvoja Matijašića o odluci Povjerenstva za uvjetni otpust nije obavijestio nitko. Zapravo, po važećim propisima do 2012. godine to nitko neće ni biti dužan učiniti. S prvim danom sljedeće godine tu će obvezu imati Uprava za probaciju, koja zasad o izlascima na slobodu izvještava obitelji žrtava seksualnih zločina.

I dalje na štakama

'Promijeniti ne možemo ništa, vratiti ne možemo ništa. Žao mi je i njega, žao mi je što se to baš njemu to dogodilo', kazala je Mirjana Pavić, majka poginule 19-godišnje Ružice Pavić.

Žao joj je, kaže, što iz njezine tragedije koja se zbila tog 1. kolovoza nije izvučena pouka:

'Treba povećati svijest mladih koji piju, a zatim voze. Svaki dan vidimo i čujemo za takve tragedije', rekla je i dodala da nema više nikakvih komentara.

'Što reći? Oni su i do sada radili što su htjeli. A samo ja znam u kakvim se patnjama moje dijete budi i liježe', kazao je Marinko Matijašić pa je, poput Mirjane Pavić, ispričao da mu je žao što hrvatska mladost i dalje gine, a ništa se ne mijenja. Za sina Hrvoja, koji je nakon nesreće zbog zadobivenih ozljeda dugo vremena proveo u kolicima, kaže da i dalje hoda uz pomoć štaka, zdravlje mu je narušeno i potkraj mjeseca mora u toplice jer tako održava postojeće zdravstveno stanje. Prije nešto više od godine Hrvoje Matijašić se i oženio djevojkom porijeklom iz Ogulina.

Hrvoje Žužić u zatvoru je učio za ispite na Ekonomskom fakultetu, na kojemu je bio uzoran student. I prije nesreće koju je oko 5 sati i 50 minuta skrivio u Velikoj Gorici naletjevši na stražnji dio Opel Corse BMW-om 745D, koji je vozio brzinom od 111 kilometara na sat, s najmanje 2,15 promila alkohola u krvi, Žužića je policija evidentirala kao prometnog prekršitelja.

Brojne kontroverze

Sudski postupak od početka su pratile kontroverze: u isti dan je protiv njega podignuta optužnica i pušten je iz pritvora, o čemu je odlučivalo vijeće suda u Velikoj Gorici, gdje kao sutkinja radi i njegova majka. Suđenje je na kraju premješteno u Karlovac gdje je na rasprave Hrvoje Žužić dovođen s lisičinama na rukama i nogama. Nakon presude koju je donijela sutkinja Općinskog suda Elma Kaleb-Mamić od pet godina zatvora, što je ujedno bila i prva takva presuda za izazivanje prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, njegov braniteljski tim izjavio je da se sve vrijeme zapravo sudilo Hrvojevu ocu Željku Žužiću.