FINANCIAL TIMES

Hrvatsku u EU zaustavljaju i problemi Bruxellesa

31.03.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Hrvatska ulaže napore da bi ostala u okviru postavljenih rokova za dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom u lipnju, ali izvješće Europske komisije objavljeno ranije ovoga mjeseca, kao i izjave nekih briselskih dužnosnika, stavljaju njezin trud pod znak pitanja, zaključuje list Financial Times u tekstu o Hrvatskoj objavljenom u četvrtak

U razgovoru za list hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je da Hrvatska nadvladava svoju kompleksnu prošlost kao i korupcijske probleme koji su ugrožavali njezine pristupne pregovore te da je sada konačno zaslužila postati punopravnom članicom Europske unije. 'Imamo taj problem (korupcije) pod kontrolom... Nitko u ovoj zemlji u ovom trenutku - ni predsjednik, ni premijer, ni stranke - ne mogu preokrenuti taj trend', kazao je u razgovoru za FT predsjednik Josipović.

Hrvatska pokušava završiti pregovore do ciljnog datuma - lipnja ove godine - što bi joj omogućilo ulazak do 2013, ali se istodobno bori i s predodžbama da još uvijek nije učinila dovoljno u borbi protiv korupcije i u reformi pravosudnog sustava, objašnjava FT.

Izvješće EK-a iz ovoga mjeseca kalendar je stavilo pod znak pitanja.

Osim toga, i briselski dužnosnici kažu da je neizvjesno hoće li Hrvatska uspjeti ostati u okviru zadanog plana. Zemlju bi vremenski mogli zadržati rastući globalni problemi imigracije, uključujući pitanje romske manjine u središnjoj Europi, izbjeglica iz sjeverne Afrike i kašnjenje u primanju Bugarske i Rumunjske u šengensku zonu

To frustrira, ocjenjuje list, hrvatske dužnosnike koji kažu da konačno postoje konkretni dokazi o napretku na pitanjima poput korupcije.

FT spominje slučaj nedavno uhićenog glavnog izvršnog direktora Ine, kao i prošlogodišnje uhićenje bivšeg premijera Ive Sanadera. Navodi i da su još prije Sanadera uhićeni bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar obrane.

Iako je u razgovoru za FT glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak naglasio da nema mnogo zemalja koje bi potencijalno bile spremne suditi svojim bivšim premijerima, Bruxelles, naglašava FT, želi da slučajevi korupcije na visokoj razini prođu kroz istražnu fazu, da suđenje i žalbeni postupak budu završeni prije nego Hrvatska završi pristupne pregovore.

Europska unija, iako pozdravlja reforme, i dalje želi dokaze iz prakse o neovisnosti sudstva i suđenjima za najviše slučajeve, piše FT.

List dodaje da nezadovoljstvo raste i među običnim građanima. U tekstu se spominju prosvjedi koji se već gotovo dva mjeseca u redovitim razmacima organiziraju u više gradova, u kojima se traži odlazak Vlade i prijevremeni izbori. Također se primjećuje da blijedi potpora hrvatskih građana ulasku zemlje u EU, dok su političke stranke gotovo jednoglasno proeuropski orijentirane.