PRAVA BORBA TEK POČINJE

Hrvatsku i dalje muči korupcija

09.12.2008 u 13:58

Bionic
Reading

Korupcije u Hrvatskoj još uvijek ima na različitim razinama: sporan je izbor sudaca u najviša tijela sudbene vlasti, nejasno je na što se troši proračunski novaca, kako se mijenjaju urbanistički i prostorni planovi te kome pogoduje represivni aparat

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Transparency International Hrvatska (TIH) predstavio je danas Indeks izvoznika korupcije kojim se rangiraju vodeće zemlje izvoznice na temelju percepcije njihove sklonosti davanju mita u međunarodnom poslovanju.

Čenik TIH-a, Zorislav Antun Petrović naglasio je kako je korupcija u Hrvatskoj prepoznata kao glavna prepreka demokraciji i vladavini prava, te istaknuo da se kontinuirano nastoji pronaći načina da ju se smanji. 'Teme vezane uz korupciju sve su češće u medijima, kontinuirano se radi na unaprjeđivanju legislative i stalno se najavljuju nove akcije protiv korupcije', ističe Petrović izdvajajući i donošenje novog Akcijskog plana za borbu protiv korupcije, 'najboljeg do sada'.
'S ocjenom 4,4, prema indeksu percepcije korupcije, naša zemlja je među boljim ponavljačima', kaže Petrović izražavajući nadu da će uskoro dostići 'prolaznu' ocjenu 5, jer 'zemlje s ocjenom 5 nemaju bitnih problema s korupcijom i mogu bez bojazni se razvijati u bilo kojem pogledu'. U Hrvatskoj, nažalost, problema još uvijek ima na različitim razinama, ocijenio je.

'Zemlja u kojoj se suci u najviša tijela sudbene vlasti biraju na ne potpuno transparentan način i u kojoj se proračunski novac na različitim razinama troši ponekad ad hoc, a ponekad čak i tako da se tek nakon izbijanja skandala zna kako je bio utrošen, ne može reći da nema problema s korupcijom. Zemlja u kojoj se mijenjaju urbanistički i prostorni planovi, ovisno o investitoru, također se to ne može reći', upozorio je Petrović. Dodao je kako ni rad represivnog aparata nije bio dovoljno javan 'pa su se nerijetko pojavile sumnje u pogodovanje osobama bliskima vlasti'.
Izrazivši nadu da će se takvih slučajeva smanjiti, Petrović ističe kako u tome mora sudjelovati cijelo društvo, a recept je 'vrlo jednostavan i zove se transparentnost' kroz postavljanje jasnih pravila, jednostavnih procedura i omogućavanje uvida u tijek svih procesa.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će iduća biti 'godina prekretnica', odnosno 'godina učinkovite akcije u borbi protiv korupcije'. 'Od 1. siječnja imat ćemo potpuno ustrojenu 'uskočku vertikalu' - specijaliziranu antmafijašku i antikorupcijsku policiju, državno odvjetništvo i sudske odjele u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku', naglasio je Šimonović ističući kako se cilj može postići samo zajedničkom borbom Vlade, Sabora i civilnoga društva.
Naglasio je kako percepcija javnosti da je korupcije u društvu odjednom više 'može biti pogrešna'. 'Veća je spremnost da se na uočene pojave reagira, a to će dovesti do toga da korupcije bude manje u hrvatskome društvu', istaknuo je Šimonović. Nije želio govoriti o slučajevima eventualne korupcije na HRT-u i u hrvatskome nogometu, naglašavajući da će 'gdje god korupcija bude dokazana biti sankcionirana'.

Član Upravnog odbora TIH-a, Don Markušić predstavio je Indeks izvoznika korupcije kojim je ocjenjivano do koje mjere su tvrtke iz vodećih zemalja izvoznica sklone poslovati preko dodatnih uplata i mita. Istraživanje provedeno ove godine pokazalo je da su na korupciju najmanje spremne Belgija i Kanada, dok su Kina i Rusije najviše sklone davanju mita u međunarodnom poslovanju. Istraživanje je pokazalo da je korupcija najveća u javnim radovima, prodaji nekretnina, dok su 'najčišći' sektori ribarstvo i poljoprivreda. 'Rezultati pokazuju da su najjače svjetske zemlje i ključni industrijski sektori i dalje kompromitirani s međunarodnom korupcijom', upozorio je Don Markušić.
Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe nacionalnog Antikorupcijskog programa, saborski zastupnik Željko Jovanović naglasio je spremnost Vijeća da aktivno sudjeluje u borbi protiv korupcije. 'Kroz Nacionalno vijeće Hrvatski sabor pokazuje da postoji apsolutni konsenzus svih parlamentarnih stranaka u borbi protiv korupcije, a kako bi se vratilo povjerenje građana u politiku i političare, te institucije društva', istaknuo je.