RUŽA TOMAŠIĆ UPOZORAVA

Hrvatsku će napustiti više od 217 tisuća ljudi

26.08.2016 u 15:20

Bionic
Reading

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin ustvrdio je u petak na konferenciji za novinare koalicije HDSSB-HKS u Slavonskom Brodu da središnja državna vlast godinama opstruira projekte koji bi zaustavili odlazak mladih obitelji iz Slavonije, a predsjednica HKS-a Ruža Tomašić smatra da će Hrvatsku u prvih sedam godina članstva napustiti više od 217.000 radnika, koliko je bila procijenila Europska komisija

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) naveo je izostanak ulaganja u sustave za navodnjavanje i kočenje velikog projekta termoelektrane i tvornice bioetanola koji je planirala tvrtka Crodux u Slavonskom Brodu

'Projekt tvrtke Crodux opstruirala su ministarstva gospodarstva i graditeljstva neizdavanjem potrebnih dozvola. Zbog pojedinačnih interesa ugroženo je direktno 2000 radnih mjesta na ovom projektu, a isto tako veliki broj obiteljskih gospodarstava koja bi proizvodila kukuruz za tvornicu bioetanola', rekao je Vulin i istaknuo da su time ugroženi i nacionalni interesi jer Hrvatska u sušnim godinama uvozi i do 50 posto svojih potreba za električnom energijom.


Vulin: Opstruirali su vrijedan projekt, a nitko neće odgovarati zbog izgubljenih radnih mjesta

Ustvrdio je da je projekt Croduxa kočen s ciljem da se realizira projekt manje vrijednosti u Osijeku. 'Potvrda da je projekt opstruiran je i odluka Upravnog suda u Osijeku koji je rekao da je suprotna pravilima zabrana izgradnje elektrane dok se ne dobije uporabna dozvola za priključni dalekovod', rekao je Vulin. Trajno je izgubljen vrijedan projekt, a nitko neće odgovarati zbog izgubljenih radnih mjesta, rekao je Vulin i dodao kako je na kraju zaustavljena i izgradnja projekta u Osijeku.

Središnja vlast godinama opstruira i rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, da je slična situacija u Zagrebu, Puli ili Metkoviću, tamošnji građani ne bi morali dugo čekati, za razliku od Slavonaca, ustvrdio je Vulin.

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić
na konferenciji je govorila o prijedlogu novog ovršnog zakona koji priprema pravni tim koalicije.

Tomašić: U EU za potporu 3, a u Hrvatskoj 20 dokumenata; smanjit ćemo tu birokraciju

Novi zakon bi prije svega trebao zaustaviti ovrhe nekretnina za manje vrijednosti duga. 'Za ovrhu dug ne bi smio biti manji od 40 posto vrijednosti nekretnine. Ako osoba ništa ne radi, 40 posto bi trebalo biti dosta i za jednu i za drugu stranu. Treba srezati davanja za javne bilježnike i odvjetnike. Zatezne kamate trebaju prestati dok ovrha traje', rekla je Tomašić navodeći da bi u isto vrijeme trebalo i odblokirati račune građana i omogućiti im normalno funkcioniranje kako bi vraćali dugove.

Iznijela je model prema kojem bi građani s primanjima do 4000 kuna za otplatu duga izdvajali 10 posto, oni s primanjima do 8000 kuna za otplatu duga izdvajali bi 20 posto, a oni s primanjima iznad 8000 kuna za povrat duga uzimalo bi se 30 posto. 'Dug se mora plaćati, ali ljudi moraju pristojno živjeti', poručila je Tomašić.

Taj problem najviše pogađa mlade ljude, rekla je. Rješenje za njih je i učinkovitije korištenje sredstava iz fondova EU, međutim to trenutno prema njenim riječima u Hrvatskoj onemogućava presložena procedura. Tomašić kaže kako je u odgovoru Europske komisije dobila podatak da su za odobrenje EU potpora potrebna tri dokumenta, dok se u Hrvatskoj traži 20 i čeka se do dvije godine.

'Europska komisija je procijenila da će Hrvatsku u prvih sedam godina članstva u EU napustiti 217.000 radnika. Ja mislim da će taj broj biti i veći. Europski fondovi su prilika za mlade da otvaraju svoje poslove. Mi se obvezujemo da će se ta birokracija smanjiti', istaknula je Tomašić.