europska komisija

Hrvatska dobila novu neugodnu packu iz Bruxellesa, ovaj put zbog energetske učinkovitosti

12.02.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu uputila službenu opomenu Hrvatskoj i pozvala je da ispuni svoje obveze izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti, što je bila dužna učiniti do 30. travnja prošle godine

'Europska komisija danas je odlučila pokrenuti postupak zbog povrede protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti', objavila je Komisija.

Hrvatska još nije podnijela svoje godišnje izvješće o napretku za 2019. propisano Direktivom o energetskoj učinkovitosti, za koje je rok bio 30. travnja 2019. Bez tog izvješća Europska komisija ne može procijeniti napredak pojedinih država članica, odnosno država članica u cjelini u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u EU-u za 2020.

Nepotpuna slika o stanju onemogućuje Europskoj uniji da prema potrebi prilagodi svoje politike i mjere za postizanje zajedničkih ciljeva u pogledu energetske učinkovitosti, koji su ključni u borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvatska ima rok od dva mjeseca da odgovori Komisiji, u protivnom joj Komisija može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje.

Europska komisija jedanput mjesečno objavljuje paket odluka o povredama prava EU-a, u kojima poduzima pravne radnje protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a.

Prvi korak u postupku je upućivanje službene opomene. Ako službena opomena ne urodi željenim rezultatom, Komisija poduzima sljedeći korak i upućuje obrazloženo mišljenje. Nakon toga treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU-a, čije su odluke obvezujuće.