NEMA POLITIČKE VOLJE

Hrvatskoj nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara, stanje je alarmantno jer ih sve više odlazi u inozemstvo

09.05.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Prema riječima Anice Prašnjak, predsjednice Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sindikata i tehničara, Hrvatskoj trenutno nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara te je naglasila kako nadležno ministarstvo ne čini apsolutno ništa što bi zadržalo medicinske sestre u Hrvatskoj

Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sindikata i tehničara, i medicinska sestra Silvana Ganza gostovale su u HRT-ovoj emisiji 'Studio 4', gdje su govorile o problematici medicinskih sestara.

Prema njihovim riječima medicinske sestre odlaze u Irsku, Veliku Britaniju, Austriju, Njemačku, Italiju i tamo imaju puno veću plaću. Minimalna plaća im je oko 2 tisuće eura, a može ići i do 4 tisuće. Tisuću sestara je otišlo u inozemstvo, a dvije tisuće još čeka da ode.

'Nitko se ne obazire na nas i koliko sestara nedostaje. One su potplaćene i odlaze u inozemstvo. Ta činjenica prolazila je pokraj svih Vlada do sada pa i ove. Nitko se ne osvrće na to kakva će biti zdravstvena njega i kakva je budućnost bolesnih građana', rekla je Prašnjak za HRT i dodala: 'Pomaka u pregovorima nema. Vladinu stranu kao da se ovaj problem ne tiče. Sestre koje rade su maksimalno iscrpljene i ne plaćaju im se prekovremeni sati, ne priznaju im se razine obrazovanja'.

Medicinska sestra Ganza istaknula je kako medicinske sestre rade težak fizički posao, imaju noćna dežurstva, puno rade prekovremeno i većina njih neće biti u stanju raditi do 67. godine.

  • +13
Medicinske sestre i tehničari svoj dan "slavili" u prosvjednoj povorci do Markovog trga Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL