ZAJEDNIČKE SJEDNICE VLADE

'Hrvatskoj i Srbiji ne treba nitko treći'

22.03.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatska i srpska vlada mogle bi jednom na godinu imati zajedničke sjednice, koji bi se naizmjenično održavale u Beogradu i Zagrebu. To je, prema riječima potpredsjednika srpske vlade Mlađana Dinkića, u petak tijekom razgovora s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i članovima vlade Srbije predložio hrvatski premijer Ivo Sanader, objavila je Politika

BEOGRAD - Cilj takvih sjednica bila bi razmjena iskustava, čvršće povezivanje dviju zemalja i jačanje bilateralne i regionalne suradnje, navodi list.

'O mogućnosti zajedničkih sjednica hrvatske i srpske vlade premijer Sanader govorio je u kontekstu zajedničkih sjednica koje vlade Hrvatske i Mađarske održavaju već tri godine. Idući tjedan u Budimpešti treba se održati treća zajednička hrvatsko-mađarska sjednica', kazao je glasnogovornik hrvatske vlade Zlatko Mehun za Večernji list.

Prema njegovim riječima još uvijek nije ništa konkretno dogovoreno o eventualnom održavanju zajedničkih sjednica. Premijeri Sanader i Cvetković, kako navodi Politika, tijekom ugodnog i opuštenog radnog ručka, na kojem su nazdravljali vinom 'carigrad' iz župskog kraja, na momente su jedan drugoga oslovljavali s 'ti'.

U razgovoru za agenciju Tanjug, Sanader je rekao da Vlade Hrvatske i Srbije u izravnim razgovorima trebaju rješavati svoja otvorena pitanja te im za to, uza sve uvažavanje i poštovanje prijatelja iz Europe, ne treba nitko treći.

Govoreći o problemu povratka izbjeglih hrvatskih Srba, Sanader je kazao da je to pitanje riješeno u političkom smislu te da još ima problema u konkretnoj realizaciji te da treba stvoriti i uvjete za povratak, prije svega osigurati radna mjesta.

Dodao je da je jedan od problema zaostalih iz rata i problem nestalih osoba te da u Hrvatskoj još oko tisuću i sto obitelji traži svoje najmilije i da im se mora reći istina, kao i Srbima koji žive u Hrvatskoj.

Podsjetivši na odnose Francuske i Njemačke koje su, kako je rekao, stoljećima ratovale, a njihova suradnja danas je temelj Europske unije i okosnica europskih integracija, hrvatski premijer izrazio je uvjerenost da na jugoistoku Europe 'sutra to mogu i moraju biti Hrvatska i Srbija'.

Sanader je kazao da će, kao čovjek koji je hrvatskoj javnosti otvoreno ukazao da su parole na sportskim natjecanjima i nogometnim utakmicama poput 'Ubij Srbina' neprihvatljive, i ubuduće ne samo voditi takvu politiku, već da će to biti i njegov životni kredo.

'Ja u drugome i drugačijem ne vidim opasnost, vidim šansu. I to je nešto što sam pokušao implementirati i u politiku HDZ-a i hrvatske vlade', rekao je premijer.