DONATORSKA KONFERENCIJA

Hrvatskoj 120 milijuna eura za zbrinjavanje izbjeglica?

15.04.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Najveći iznos novca - više od polovice na predstojećoj donatorskoj konferenciji o regionalnom povratku u Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru, koja će se održati u Sarajevu potkraj travnja, dobit će Srbija, objavio je u nedjelju Dnevni Avaz pozivajući se na službeni dokument ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Na konferenciji 24. travnja pod pokroviteljstvom Europske komisije i u nazočnosti visokih dužnosnika iz Washingtona, Bruxellesa i zemalja regije očekuje se prikupljanje 580 milijuna eura kojima bi se u potpunosti riješilo izbjegličko pitanje u regiji za koje se smatra da opterećuje odnose na jugoistoku Europe.

Prikupljena donatorska sredstva bi se iskoristila za izgradnju 27.000 stambenih jedinica u četiri zemlje od čega bi Srbiji pripalo 335 milijuna eura ili 57 posto ukupnog petogodišnjeg iznosa pomoći za izgradnju 16.800 kućanstava. Hrvatska bi prema tome planu dobila 120 milijuna eura za izgradnju i obnovu 3.500 obiteljskih domova.

Avaz smatra skandaloznim da će BiH, koja je 'bila žrtva najvećih zločina i razaranja' i ima više od milijun raseljenih, dobiti tek 101 milijun eura za obnovu 5.400 domaćinstava. Istodobno Crnoj Gori je namijenjeno 28 milijuna eura za izgradnju 1.200 kuća.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić potvrdio je da su se o raspodjeli novca dogovorili predstavnici četiri zemlje u studenom prošle godine. "Nisam sudjelovao u planiranju sporazuma. Ovakva raspodjela sredstava dogovorena je potpisom deklaracije ministara vanjskih poslova u Beogradu. Pretpostavljam da su Srbiji namijenjena veća sredstva jer je prilikom potpisivanja sporazuma postojao interes međunarodne zajednice", rekao je Ljubić.

Prema pojašnjenju iz dokumenta ministarstva za izbjeglice BiH o održavanju donatorske konferencije najveći dio novca trebaju dobiti "izbjegli Srbi ostali bez stanarskog prava, pa ih je sada nužno zbrinuti".

Najviše novca, skoro polovicu, na donatorskoj konferenciji trebala bi dati Europska komisija, a 82 milijuna eura četiri zemlje u kojima će se stambeno zbrinuti izbjeglice.