PLODOVI EU PRORAČUNA

Hrvatskoj 1,1 milijun eura za voće u školama

Bionic
Reading

Gotovo 90 milijuna eura osigurano je u europskom proračunu za provedbu programa koji omogućava da djeca u školama dobivaju barem jednu porciju dnevno svježeg voća i povrća, a u kojem će od sljedeće godine sudjelovati i Hrvatska. Europska komisija objavila je ovoga tjedna iznose koji će, u sljedećoj školskoj godini, biti na raspolaganju zemljama članicama, uključujući i Hrvatsku, za provedbu te tzv. Sheme školskog voća, piše Novi list

Prema toj raspodjeli, Hrvatskoj pripada milijun i sto tisuća eura, čime će se sufinancirati 75 posto provedbe programa, što znači da se još jedna četvrtina novca mora osigurati iz nacionalnog proračuna, piše Novi list, a prenosi Glas Istre.

Najveći korisnik sredstava bit će Italija, kojoj je Komisija namijenila čak 20,5 milijuna eura. Potom slijedi Poljska sa 13,6 milijuna, Njemačka sa 12 milijuna te Rumunjska, Francuska, Mađarska, Španjolska i Češka, sve s iznosima između četiri i pet milijuna eura. No, neke zemlje, poput Italije, Njemačke, Francuske i Španjolske, morat će dati više i iz nacionalnih proračuna jer se u tim zemljama europskim novcem pokriva 50 do 60 posto troškova provedbe programa.

Neke članice, poput Slovenije, Austrije i Irske, za shemu su dobile manje sredstava nego Hrvatska. Tri članice - Švedska, Finska i Velika Britanija - odlučile su da neće sudjelovati u programu.

Shema školskog voća provodi se u Europskoj uniji već pet godina. Prema priopćenju Komisije, u školskoj godini 2011/2012. od nje je korist imalo više od osam milijuna učenika. Cilj programa je razvijanje zdravih prehrambenih navika još u ranoj dobi čime se dugoročno pokušava suzbiti zdravstvene probleme, poput pretilosti.