ČEŠKO PREDSJEDNIŠTVO EU

Hrvatsko-slovenski spor mora na arbitražu

14.01.2009 u 17:21

Bionic
Reading

Hrvatsko-slovenski bilateralni spor moguće je riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili posebnom arbitražnom sudu, izjavio je u srijedu u Strasbourgu češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek

BRUXELLES/STRASBOURG - "To treba ostati bilateralno pitanje i češko se predsjedništvo može uključiti u njegovo rješavanje. Taj se problem može riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili nekom posebnom arbitražnom sudu. Za to će morati postojati dobra volja obiju strana i poteze dviju vlada morat će potvrditi nacionalni parlamenti, što je u prošlosti bilo teško postići", rekao je Topolanek na konferenciji za novinare u Strasbourgu.

Istaknuvši da se to pitanje ne odnosi samo na hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom nego i na ratifikaciju hrvatskog pristupa NATO-u, dodao je da slovenski parlament treba sljedeći tjedan glasovati o ratifikaciji protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku.

"U ovom trenutku najvažnije je ubrzati hrvatske pristupne pregovore, a to nije povezano samo s EU-om nego i s glasovanjem o ratifikaciji pristupa NATO-u", rekao je Topolanek.

"Na prvi pogled to se čini kao jednostavno pitanje razgraničenja na moru, ali, na žalost, to blokira otvaranje nekoliko poglavlja i stoga ne želim predviđati ishod naše moguće buduće misije", istaknuo je Topolanek.

Po diplomatskim izvorima, češko predsjedništvo počelo je razgovore sa svojim europskim partnerima o hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom u kontekstu širih europskih političkih tema, želeći čuti njihovo mišljenje o rješavanju pitanja blokade.

Također postoji ideja, navode izvori, da se sazove sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije u nazočnosti njihova češkog kolege.