BESMISLEN, PROMAŠEN...

Hrvatski zastupnici poklopili Dačića zbog Oluje

07.07.2015 u 15:33

Bionic
Reading

Sve je bliže obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja, a ove će godine uz proslavu u Kninu biti organiziran i vojni mimohod u Zagrebu. Uoči obljetnice opet stižu oštre izjave iz Srbije. Strasti je ovaj put podigao srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, na što su odmah reagirali hrvatski političari

'Očito je da Srbija još nije raščistila s prošlošću i da vodi dvije politike - jednu za domaće svrhe i jednu za vanjske svrhe. Izjava Ivice Dačića očito je dana u domaće svrhe', poručio je za tportal HNS-ov Boris Blažeković, voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i član saborskog Odbora za obranu.

Dačić je, podsjetimo, izjavio je da će njegova zemlja pažljivo pratiti koje će zemlje poslati vojsku na mimohod u Hrvatsku povodom obilježavanja 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja. 'Sudjelovanje njihovih vojski na paradi imat će vrlo jasnu negativnu poruku Srbiji. To ćemo onda smatrati antisrpskim stavom', naglasio je šef srpske diplomacije.

Takva izjava kod Blažekovića nije dobro dočekana. 'Prijetiti državama poput Engleske ili Njemačke je malo previše. Srbija će se morati suočiti s istinom i proći katarzu i reterirati s izjavama koje u u suprotnosti s politikom Europske unije', kazao je Blažeković, koji podsjeća da je Srbija pretendent za članstvo u EU.

Dačić je rekao da su Srbiji zamjerali to što je poslala vojsku na paradu u Moskvu, a da su sada, na paradu koju Hrvatska organizira idućeg mjeseca povodom operacije Oluja, u kojoj je, prema njegovom mišljenju, navodno ubijeno više tisuća i protjerano više stotina tisuća Srba, pozvane i vojske drugih zemalja.

'To je potpuno promašen kontekst. Očito da Srbija nije raščistila s prošlošću. Oluja je bila završna borbena operacija oslobođenja Hrvatske od okupacije druge države i pobunjenika. Upravo su ti ljudi pobunjenici ubijali ljude, a masovni zbjeg srpskog stanovništva organizirali su Srbi. Naše su vlasti, podsjećam, pozivale srpsko stanovništvo na ostanak. To što se Srbiji zamjeralo slanje vojske u Moskvu nema veze s mimohodom povodom Oluje. Srbija će se morati suočiti da je počinitelj i pokretač i da je krivica na njoj', kazao je Blažeković za tportal.

Razumijevanja za izjave srbijanskog šefa diplomacije nije imala ni SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. 'Proslava Oluje, a to će biti 20. obljetnica, velika je proslava i veliki dan za Hrvatsku. Hrvatska je Olujom oslobodila svoj okupirani teritorij. Ovakve izjave poslije toliko godina zaista začuđuju. Mi posve razdvajamo naše legitimno pravo, koje je Olujom ostvareno, na jedinstvo Hrvatske i oslobođenje okupiranog dijela Hrvatske, od zločina koji su se dogodili nakon Oluje i koje je Hrvatska u velikoj mjeri i procesuirala. I to kao pobjednička zemlja, što nije bilo lako, trudili smo se da se počinitelji kaznenih djela privedu licu pravde', poručila je za tportal SDP-ova zastupnica i bivša ministrica pravosuđa.

Odlučan je u stavu bio i HDZ-ov Gordan Jandroković.

'I ova izjava nastavak je politike Beograda koja ponovo reafirmira politiku velike Srbije. Podsjetio bih samo na događaje oko Šešelja, rehabilitaciju Draže Mihailovića, spomenik Gavrilu Principu te izjave Aleksandra Vulina. Sve je to u svrhu ponižavanja državnih institucija. Službenom Beogradu treba poslati jasnu poruku da ako nastavi s ovako neciviliziranim ponašanjem i nepridržavanjem europskih običaja, onda neće moći računati na potporu i pomoć pri ulasku u EU', poručio je Jandroković.

Reagirao je i nezavisni zastupnik Mladen Novak. 'Šešelj nije imao prostora koliko ima Dačić u medijima. Izjave tih njihovih političara apsolutno su besmislene. Doživljavam ih kao predstavu za njihovu javnost', rekao nam je Novak.

Za komentar najnovije verbalne strelice dužnosnika srbijanske vlasti priupitali smo ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, no izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova nisu željeli komentirati.