napustili sjednicu

Hrvatski zastupnici ogorčeni zbog plana ukidanja 'hrvatski' i 'Herceg Bosna' iz naziva javnih poduzeća

19.12.2017 u 21:07

Bionic
Reading

Hrvatski zastupnici napustili su u utorak zasjedanje federalnog parlamenta u BiH nakon što je većinom glasova bošnjačkih zastupnika u dnevni red uvršten prijedlog SDP-a da se iz naziva javnih poduzeća ukine naziv 'hrvatski' i 'Herceg Bosna'

SDP-ov prijedlog podržalo je 58 zastupnika, uključujući SDA i Savez za bolju budućnost koji s HDZ-om čine većinu u parlamentu, protiv je bilo 13 hrvatskih zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a i stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Jozo Bagarić izjavio je da je inicijativa o ukidanju hrvatskih naziva pokušaj daljnjeg obespravljivanja Hrvata

'Klub zastupnika HDZ/HNS smatra da predloženi zaključak SDP-a ima za cilj nastavak daljnjeg procesa dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH', rekao je Bagarić Hini.

Dodao je da je inicijativa prihvaćena preglasavanjem Hrvata protivna odrebama Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Zastupnik kluba SDP-a Damir Mašić objasnio je kako je neprimjereno postojanje javnih poduzeća koja u svom imenu sadrže nacionalni predznak, poput 'Hrvatske telekomunikacije Mostar' ili kompanije koja pored nacionalnog predznaka imaju i nepostojeće ime kao što je 'Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne'.

'Smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih poduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene'', rekao je zastupnik Mašić.