ŠIROKI BRIJEG

Hrvatski zastupnici bojkotirali potpredsjednika Federacije BiH

14.04.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Hrvatski zastupnici u Skupštini Županije zapadnohercegovačke bojkotirali su jučer poslijepodne susret s potpredsjednikom Federacije BiH Svetozarom Pudarićem u Širokom Brijegu smatrajući ga nelegalnim potpredsjednikom, a ni tamošnji franjevci nisu razgovarali s ovim nedavno izabranim dužnosnikom, iako je to bilo najavljeno u njegovom službenom protokolu, izvijestili su u četvrtak mediji u Mostaru

Prema najavljenom protokolu Pudarić je s izaslanstvom u popodnevnim satima trebao u zgradi Skupštine u Širokom razgovarati sa zastupnicima, no dočekala su ga zaključana vrata. Iako je bio najavljen posjet širokobriješkim franjevcima, gvardijan tamošnjeg samostana Sreten Ćurčić se nije susreo s potpredsjednikom Pudarićem. On je s izaslanstvom ipak položio vijenac kod spomen obilježja gdje su partizani potkraj Drugog svjetskog rata ubili 12 hercegovačkih franjevaca pokraj crkve u Širokom Brijegu.

Pudarića je, prema medijskim navodima, i tijekom polaganja vijenaca na partizansko spomen obilježje u Mostaru dočekalo više natpisa s pogrdnim porukama protiv aktualne vlasti u Federaciji BiH koja je uspostavljena bez najvećih hrvatskih stranaka u BiH.

Dva HDZ-a u BiH, za koje je na posljednjim izborima u toj zemlji glasovala većina Hrvata, pozvali su narod na bojkotiranje vlasti Federacije BiH koju je uspostavio SDP BiH i SDA zajedno s HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak smatrajući je nelegalnom. Državno Središnje izborno povjerenstvo BiH ocijenilo je nezakonitim izbor aktualnog predsjednika Federacije Živka Budimira i dvojice potpredsjednika kao i Vlade FBiH, no tu je odluku privremeno suspendirao Visoki predstavnik Valentin Inzko do očitovanja Ustavnoga suda Federacije BiH.

Ustavni sud Federacije BiH odbio je odlučivati o legalnosti nove vlasti u Federaciji BiH nakon što je dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto povukla ranije upućeni zahtjev da se sud o tome očituje strahujući da bi sud odlučivao pod pritiskom međunarodne zajednice. Sjednica na kojoj je sud trebao odlučivati o legalnosti vlasti bila je zatvorena za javnost. Slična odluka Ustavnog suda FBiH očekuje se i vezano uz prigovor dosadašnjeg dopredsjednika Vlade Federacije BiH Vjekoslava Bevande koji je također povukao zahtjev za ocjenom legalnosti vlasti.