narušio ugled

Hrvatski vojnik ekspresno vraćen iz NATO misije na Kosovu, čeka ga stegovni sud i kazna

07.10.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Hrvatski vojnik u petak ujutro je vraćen iz NATO misije na Kosovu, doznaje Dnevnik Nove TV i to mjesec i pol dana prije ostalih. U Hrvatskoj ga tek čeka kazna, jer svoje će poteze, koje ne tolerira ni NATO, ali ni Glavni stožer morati objasniti pred vojno - stegovnim sudom

Preko njegovog ponašanja - nisu prešli. Prvim jutarnjim letom hrvatski vojnik vratio se kući s Kosova.

'Načelnik Glavnog stožera OSRH svojom zapovijedi privremeno je prekinuo sudjelovanje jednog pripadnika 37. HRVCON-a u NATO operaciji potpore miru KFOR u Republici Kosovo zbog osnovane sumnje u kršenje vojne stege. Pripadnik je vraćen u Hrvatsku komercijalnim zračnim prijevozom', navode iz MORH-a za Novu TV.

Čeka ga stegovni postupak

O razlozima zbog kojih je zatraženo hitno povlačenje i to mjesec i pol prije kraja mirovne operacije - suzdržani su svi, pa i njegovi nadređeni. Ali potvrđuju - čeka ga stegovni postupak. Djelatnik koji svoje postupke tek treba objasniti - bio je dio obavještajnog tima. Prva mu je ovo misija.

NATO ne tolerira zaobilaženje propisa

Bivši pripadnik hrvatske vojske Siniša Majdak dobro zna da NATO ne tolerira zaobilaženje propisa. 'Ako ga se hitno vraća natrag, onda je morao prekršiti nešto ozbiljno', navodi Majdak. Na pitanje zna li zapovjednik u svakom trenutku što mu rade dečki, odgovara da mora znati.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje: vojnik kojeg čega stegovni postupak posuđivao je novac od drugih. Bio u financijskim problemima. Nema službene potvrde kakve je dugove imao i o kojim je iznosima riječ te jesu li umiješani i pripadnici drugih, savezničkih država.