GLAVNI TAJNIK NATO-A U ZAGREBU

'Hrvatski vojnici sjajno rade u Afganistanu'

30.04.2010 u 14:47

Bionic
Reading

'Vaši vojnici rade sjajan posao u Afganistanu', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor u Banskim dvorima. Rasmussen se u Hrvatskoj nalazi u službenom posjetu, a prije premijerke sastao se i s predsjednikom Ivom Josipovićem te u četvrtak navečer s ministrom obrane Brankom Vukelićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem

Neobično zanimljiva je slučajnost da je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen došao u posjet upravo na dan kad Sabor odlučuje o slanju dodatnih 20 vojnih instruktora u Afganistan, a on sam je nakon sastanka s premijerkom izjavio mu je osobito zadovoljstvo što je u Hrvatskoj baš danas.

NATO-ova misija u Afganistanu nalazi se u teškoj situaciji jer brojni saveznici povlače svoje vojnike iz te ratom razorene zemlje. Od 20 vojnih instruktora, prema riječima premijerke Jadranke Kosor, tri tima će obučavati tamošnju vojsku, a dva policiju.

'Naš cilj je predati odgovornost u ruke Afganistancima kada to situacija bude dozvoljavala. Zato je važno da njihove službe sigurnosti steknu kapacitet da im se može predati odgovornost', objasnio je Rasmussen i pozvao saveznike da poput Hrvatske daju svoj doprinos misiji u Afganistanu. Premijerka Jadranka Kosor rekla je Rasmussenu da je Hrvatska ponosna i predana članica NATO-a. 'U ovom trenutku hrvatski vojnici se nalaze u 14 misija u svijetu', rekla je Kosor.

Na sastanku s Kosor bilo je govora i o situaciji u regiji. Izražena je potpora i NATO-a i Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovom euroatlantskom putu. Rasmussen je naglasio da mu je posebno drago što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina tijekom njegova mandata napredovale na tom putu primanjem u program MAP. Pozvao je političke vođe u Bosni i Hercegovini da donesu potrebne zakone kako bi se provele potrebne reforme. 'To je preduvjet za postizanje punog potencijala MAP-a', poručio je glavni tajnik NATO-a. S tim se složila i premijerka Kosor i naglasila da ulazak u program MAP nije nagrada za BiH, već početak ozbiljnog posla tijekom kojeg će izvršiti brojne reforme i obaveze.

Premijerka je posebno istaknula da je u razgovoru s Rasmussenom bilo govora i o mogućnost da 'Hrvatska članstvo u NATO-u iskoristi i za dobivanje nekih poslova, što je iznimno važno u ovim teškim kriznim vremenima'. 'Vlada će davati potporu tvrtkama da mogu sudjelovati na natječajima', rekla je Kosor, misleći na natječaje koje raspisuje NATO.

Na kraju se Rasmussen osvrnuo i na samit NATO-a koji će se održati u studenome ove godine u Lisabonu i na kojem će se odlučivati o izgledu NATO-a u 21. stoljeću. Pritom je naglasio potrebu suočavanja s novim sigurnosnim izazovima poput kibernetičkih napada, prijetnji oružjem za masovno uništenje, projektilima i novim oblicima terorizma.