OPREMA ZA MISIJE

Hrvatski vojnici dobivaju Zippo upaljače

13.08.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane direktnom je pogodbom sklopilo ugovor o kupnji više od 2.000 upaljača Zippo u vrijednosti od 386 tisuća kuna

Upaljač je, tvrde u MORH-u, dio opreme za preživljavanje vojnika u ekstremnim uvjetima. Vrijednost jednog ovakvog upaljača s kožnim etuijem je 185 kuna. Ministarstvo obrane potvrdilo je da je ugovor potpisan, ali tvrdi da će ove godine izdvojiti 'samo' 74.000 kuna za 400 upaljača na kojima je ugravirana hrvatska zastava te logo Oružanih snaga.

Ti upaljači namijenjeni su hrvatskim vojnicima koji odlaze u mirovnu misiju u Afganistan. U MORH-u, naime, tvrde da se krajem prošle godine planiralo za ovu namjenu izdvojiti 386 tisuća kuna kako bi svi hrvatski vojnici u mirovnim misijama dobili svoj upaljač.

Uprava za logistiku Oružanih snaga je zbog štednje i drastičnog rezanja stavki proračuna smanjila količinu potrebnih upaljača. Tako je odlučeno je da će se upaljači nabaviti samo za vojnike u operaciji ISAF jer je procijenjeno da je riječ o najrizičnijoj operaciji u kojoj hrvatski vojnici sudjeluju u inozemstvu te da su njima najpotrebniji, piše Jutarnji.hr.