petar ljubičić

Hrvatski veleposlanik u Indiji opisao kakvo je stanje, ali i koliko je Hrvata ostalo u toj zemlji

20.05.2021 u 11:47

Bionic
Reading

'Može se reći da ovaj snažni, drugi val koronavirusa popušta', rekao je Petar Ljubičić, veleposlanik Hrvatske u Indiji

Hrvatski veleposlanik u Indiji Petar Ljubičić kaže kako su prošle godine sve najave govorile kako će se upravo to dogoditi u Indiji te da su se u tom smislu poduzele mnnoge mjere, ali nakon što je prošao prvi val s ne tako velikim posljedicama, uslijedio je drugi sa znatno većim.

'Trenutno je na snazi lockdown ne samo u glavnom gradu, već i širom zemlje', opisao je trenutno stanje u Indiji veleposlanik Ljubičić za Studio 4 HRT-a.

Objasnio je kako svi moraju ostati u svojim kućama, a da je diplomatima dopušteno da dođu do svojih ureda s diplomatskim tablicama na automobilima koje koriste.

'Naše veleposlanstvo je prošle godine bilo veoma angažirano, zato što je veliki broj ljudi iz EU želio napustiti Indiju pa smo zbog toga bili jako angažirani', rekao je Ljubičić.

Rekao je kako je nedostatak kreveta u bolnicama izražen, da nedostaje kisika, a kako kaže, čini se da nisu napravljene sve mjere nakon prvog vala pandemije. Istaknuo je kako je problem Indije i nedostatak cjepiva te da je na tom planu ponuđena pomoć. Dodao je kako se pored dva cjepiva koja se proizvode u Inidji, u zemlju došao i Sputnik. 

'U Indiji su svi svjesni novog soja tzv. Indijskog koji je mnogo jači i zarazniji od prethodnih te su stoga avionski letovi ograničeni i Indija je izolirana', rekao je.

Na pitanje što je s Hrvatima u Indiji, veleposlanik je kazao kako ih je veći dio otišao te da je ostalo njih desetak u ovoj velikoj zemlji.