UBIJENE 64 OSOBE

Hrvatski veleposlanik u BiH traži rasvjetljivanje ratnog zločina u Križančevu selu

22.12.2021 u 13:30

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić pozvao je u srijedu na rasvjetljivanje jednog od najtežih ratnih zločina počinjenog nad Hrvatima, nedaleko Viteza u središnjoj Bosni, upozoravajući da još nitko nije odgovarao za masakr u kojemu je bošnjačka Armija BiH ubila 64 osobe

Vijence su položila i svijeće upalila na spomen obilježju u mjestu Križančevu Selu brojna izaslanstva političkih predstavnika Hrvata i tamošnjih udruga iz Domovinskog rata, a među izaslanstvima je bilo i ono Republike Hrvatske koje je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića predvodio veleposlanik Ivan Sabolić.

"Kao i za mnoge druge zločine nad Hrvatima, i za ovaj zločin još uvijek nema odgovarajuće kazne", upozorio je veleposlanik u izjavi za medije.

Dodao je kako Hrvatska inzistira na pravdi te da se istodobno očuva istina o ovom zločinu.

"Okupljeni izražavamo poštovanje hrvatskim braniteljima i mještanima Križančevog sela koji su okrutno ubijeni na pragovima svojih domova. Dostojanstveno se sjećamo žrtava i izgrađujemo mir i pravedne odnose između naroda u BiH", rekao je Sabolić.

U Vitezu je služena i sveta misa za sve ubijene hrvatske civile i branitelje. Napad na Križančevo Selo dogodio se na Badnjak 24. prosinca 1993. godine, samo dan nakon što su malenu hrvatsku enklavu u središnjoj Bosni napustili kamioni pristigli iz Hrvatske s humanitarnim konvojem u akciji naziva "Bijeli put za Novu Bilu i srednju Bosnu", koji su dopremili hranu, lijekove i druge potrepštine izmorenim stanovnicima.

Prema podacima hrvatske strane, u akciji bošnjačke Armije BiH ubijena su 64 hrvatska civila i vojnika. Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 2019. godine optužnicu protiv osmorice nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije BiH za ubojstvo najmanje 12 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u mjestu Križančevu Selu, te se protiv njih vodi postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine.