VELIKI POŽAR BLIZU GRANICE

Hrvatski vatrogasci i kanaderi poslani u BiH

24.08.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Vatrogasci iz Šibensko-kninske županije pomažu u gašenju požara kod mjesta Uništa uz granicu Hrvatske s BiH, gori trava i nisko raslinje, a dio požara koji je prijetio Hrvatskoj je pod nadzorom, priopćila je popodne Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS)

DUSZ navodi kako je Vatrogasni operativni centar (VOS) Divulje noćas oko ponoći primio zahtjev od Operativno komunikacijskog centra 112 BiH za pomoć u gašenju požara otvorenog prostora kod mjesta Uništa, uz granicu s Hrvatskom.

Pomoć je zatražena sukladno Standardnom operativnom postupku između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pružanju prekogranične pomoći u gašenju požara otvorenog prostora.

Jutros u 9,30 sati na teren su upućena 22 vatrogasca s pet vozila iz dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Knin, javne vatrogasne postrojbe (JVP) Knin i državne interventne postrojbe (DIP) Šibenik.

Oko 10 sati u izviđanje terena upućen je jedan air tractor, dok su iz zraka gasiteljima pomoć pružala tri kanadera i drugi air tractotor. Oko 13,30 navedene zračne snage zamijenili su jedan kanader i dva air tractora, koji će nastaviti pomagati gasiti požar iz zraka.

Stanje na požarištu kod Uništa prati se još od nedjelje, 22. kolovoza, no tek po zaprimljenom zahtjevu za pomoć iz BiH od 23. kolovoza, dobivena je dozvola za prelazak granice, ističe DUZS.