PORAŽAVAJUĆI PODACI

Hrvatski učenici puše i piju više od kolega u EU

30.03.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Rezultati istraživanja o pušenju, pijenju i uporabi droga kod mladih koji su napunili 16 godina provedeno je u 35 europskih zemalja, a četvrti put u njemu je sudjelovala i Hrvatska. U opsežnom istraživanju European School Survey Project on School and Other Drugs (ESPAD) prikupljeni su podaci od 105 tisuća učenika, a brojke za Hrvatsku, u usporedbi s ostalim zemljama, u većini segmenata su poražavajući. Hrvatski učenici puše i piju više iznad prosjeka kolega u ESPAD zemljama, ali, ako je to utješno, manje konzumiraju marihuanu

'Podaci koje smo dobili prikupljeni su rabeći standardiziranu metodologiju i zajednički upitnik kako bi bili međusobno usporedivi. Istraživanje je provedeno u proljeće 2007. i iako na velikom uzorku nije moguće odrediti preciznu razinu statističke značajnosti, upravo zbog veličine uzorka i iste metodologije smatramo da se razlike od nekoliko postotaka mogu smatrati značajnima', kazala je voditeljica projekta u Hrvatskoj dr.sc. Marina Kuzman.

Istraživanje je pokazalo da su u svim zemljama učenici probali cigarete. Visoka prevalencija pušenja u posljednjih 30 dana bila je u Austriji Bugarskoj Češkoj i Latviji (40-45 posto) dok je najmanja raširenost u Armeniji, na Islandu, u Norveškoj i Portugalu (7-19 posto). U Hrvatskoj je u posljednjih mjesec dana pušilo 38 posto dječaka i isto toliko djevojčica.

Alkohol je u zemljama ESPDA barem jednom u životu popilo 90 posto učenika. Za procjenu pijenja birani su pokazatelji konzumacije u posljednjih 12 mjeseci ESPAD (82 posto), Hrvatska (84 posto) i posljednjih 30 dana ESPAD (61posto), Hrvatska (64 posto) Pijenje u posljednjih mjesec dana najraširenije je u Austriji (80 posto), a najmanje u Armeniji i na Islandu 35 posto i 31 posto.

Ovdje treba dodati da dječaci piju češće od djevojčica, najčešće piju pivo dok djevojčice posežu za žestokim i 'long drink' pićima. Ono što je zajedničko svim zemljama koje su sudjelovale u istraživanju je da zabilježen tzv. 'binge drinking', odnosno pijenje pet i više pića u jednoj prilici.

Da je barem jednom bilo pijano u posljednjih 12 mjeseci, izjavilo je 43 posto mladih u Hrvatskoj za razliku od 39 posto u ostalim zemljama, a da je ekscesivno pilo u posljednjih 30 dana, izjavilo je 50 posto mladih u Hrvatskoj i 43 posto u prosjeku ostalih zemalja.

U odnosu na pušenje i konzumaciju alkohola hrvatski djevojčice i dječaci nalaze se ispod prosjeka ESPAD zemalja. I dok je u Hrvatskoj 21 posto dječaka i 16 posto dječaka izjavilo da je pušilo travu na vrhu liste nalazi se Češka (45 posto), Francuska, a na dnu Cipar, Farski otoci i Norveška (oko šest posto). Međutim, istraživanje je pokazalo da se Hrvatska nalazi na devetom mjestu po dostupnosti i mogućnosti da se trava ili hašiš nabave. Na vrhu te ljestvice su Češka, Danska, Španjolska, Nizozemska, Slovenija.