LEKCIJA O 'OLUJI'

Hrvatski svjetski kongres kritizira Amnesty International

12.08.2011 u 16:48

Bionic
Reading

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNj) u petak je u priopćenju kritizirao navode Amnesty Internationala (AI) glede kninskog pozdrava Jadranke Kosor generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

U priopćenju HSKNj 'odlučno osuđuje tendenciozne, politizirane i groteskne optužbe AI-a'. KSKNj među ostalim ocjenjuje 'da je AI u prošlosti često pokazao, da ili nije sposoban ili voljan objektivno komentirati ratove u bivšoj Jugoslaviji'.

Amnesty International izrazio je u utorak 'veliku zabrinutost' zbog počasti koju je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor na obilježavanju 16. godišnjice operacije 'Oluja' u Kninu odala dvojici hrvatskih generala te 'glorificiranja' vojno-redarstvene operacije Oluja.

U priopćenju HSKNj kaže da je prošli tjedan uputio svim veleposlanstvima članica EU-a u Njemačkoj te predstavništvima BiH, Rusije, SAD-a, Turske, Vatikana i raznim njemačkim i međunarodnim institucijama dokumentaciju s ključnim informacijama o povijesnom kontekstu 'Oluje'.

Hrvatski svjetski kongres je osnovan 1993. godine u Zagrebu, a kao krovna hrvatska iseljenička udruga objedinjuje 30 nacionalnih kongresa iz 30 država svijeta u kojima hrvatski iseljenici žive u imalo većem broju. HSK je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija koja okuplja i povezuje hrvatske iseljeničke udruge i ustanove izvan domovine. Kongres je član ECOSOC-a, Vijeća Ujedinjenih naroda sa savjetodavnim statusom.