press pred saborom

Hrvatski suverenisti: Zamolnica BiH udar je na suverenitet RH

11.08.2021 u 14:33

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti pozvali su u srijedu hrvatsku vladu da hitno objavi sadržaj zamolnice Tužiteljstva BiH u vezi s kaznenim prijavama protiv 14 generala, ustvrdivši kako je riječ o udaru na suverenitet RH koji zahtijeva odlučnu reakciju.

Na konferenciji za novinare ispred Sabora, predsjednik suverenista Hrvoje Zekanović upozorio je kako je riječ o novome pojmu u hrvatskoj javnoj praksi te naglasio da zapravo nitko ne zna što točno u zamolnici Tužiteljstvo BiH traži od RH.

Stoga poziva hrvatsku vladu da javnost upozna s njezinim sadržajem.

"Zamolnica je novi pojam u hrvatskoj pravnoj praksi i nas zanima koji je njezin sadržaj. Nitko ne zna što to danas Bosna i Hercegovina traži od RH", rekao je Zekanović.

S jedne strane nas BiH i njezino Ministarstvo pravosuđa uvjerava da nema nikakvog razloga za paniku a, s druge strane, iskustvo nas uči da kad su takva traženja prema RH dolazila iz Haga ili iz Europske unije, na koncu je to završilo tako da su hrvatski generali završili na haškom sudu, dodao je.

"Posebno zabrinjava i činjenica da je ta famozna zamolnica izdana na traženje Republike Srpske. Od 1996. do 2010. godine Republika Srpska je Ministarstvu pravde uputila čak 10 kaznenih prijava protiv hrvatskih časnika i hrvatskih generala", istaknuo je Zekanović.

"Mi s ovoga mjesta zahtijevamo odlučnu, rezolutnu reakciju hrvatske vlade i želimo da se hitno obznani sadržaj famozne zamolnice. Hrvatska javnost to treba znati, readi se o udaru na suverenitet RH", poručio je.

Supredsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček osvrnuo se na "sramotnu Facebook objavu načelnika općine Borovo Zorana Baćanovića", ocijenivši kako je "nepojmljivo je da se itko usudi napisati da je Oluja zločin koji još traje". 

"Ono što posebice boli je da se radi o načelniku u samostalnoj Republici Hrvatskoj", naglasio je Pavliček.

Riječ je o članu SDSS-a, dodao je, te postavio pitanje "je li to takozvana pomirba koju u zadnjih godinu dana promoviraju vladajući", te "gdje je sada Milorad Pupovac".

Od Pupovca kao predsjednika te stranke očekuje pokretanje stegovnog postupka protiv stranačkog kolege Zorana Bačanovića, jer "ukoliko se to ne učini, znači da SDSS otvoreno i jasno promovira i podržava velikosrpsku agresiju na Hrvatsku".

Hrvatski suverenisti očekuju reakciju Državnog odvjetništva te da će odgovorni biti adekvatno kažnjeni. 

"Očekujemo i oštriju reakciju vladajućih prema svojem glavnom koalicijskom partneru SDSS-u, s obzirom da su takve izjave njihovih predstavnika posebno bolne, jer u Borovom Selu ubijeno je 12 hrvatskih redarstvenika. Danas načelnik te općine otvoreno promovira Oluju kao zločin koji još uvijek traje, što je nepojmljivo", zaključio je Pavliček.