IVO JOSIPOVIĆ:

'Hrvatski Srbi ne trebaju Štrpca za odvjetnika'

23.08.2010 u 13:31

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović dao je intervju novosadskom tjedniku Akter u kojem je rekao da vjeruje da se odnosi Beograda i Zagreba odvijaju u dobrom smjeru te da se efekti sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem već vide, a da će se neki tek vidjeti

Podsjetio je da je ojačana suradnja policije i pravosuđa, otvorena ideja o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom, dan je novi poticaj pronalaženju nestalih, vraćanju kulturnog blaga, traženju optimalnog rješenja za izbjeglice…

Dobre odnose predsjednika uzdrmala je proslava 15. godišnjice Oluje, a Beograd je iznenadila oštra reakcija Zagreba na izjavu predsjednika Srbije da je Oluja 'zločin koji se ne smije ponoviti'.

'Dosad nismo ulazili u detalje kvalifikacije Oluje. Sigurno, to je jedno od pitanja o kojima možemo različito misliti. Za Hrvatsku je Oluja oslobodilačka akcija zasnovana na međunarodnom pravu i pravu uspostave teritorijalnog integriteta. To je akcija kojom je Hrvatska legalno i legitimno uspostavila nadzor nad svojim teritorijem. Oluja kao takva sigurno nije zločin', rekao je Josipović.

Rekao je da nikom razumnom nije drago zbog toga što je velik broj Srba otišao iz Hrvatske, ali činjenicu da je veći broj Srba napustio Hrvatsku treba gledati u kontekstu rata i svega što se događalo u Hrvatskoj od početka agresije. Podsjetio je i na strašna stradanja Hrvata i Hrvatske.

Josipović je poručio da je Hrvatska odlučna da svima omogući povratak.

Predsjednika su pitali i što misli o nekim izjavama Save Štrpca, o tome da je status prognanih Srba u Hrvatskoj nakon 15 godina egzodusa moguće riješiti jedino aktiviranjem i primjenom plana Z-4 s početka 1995. godine.

'Plan Z-4 je odavno mrtav i nema nikakvih izgleda da se danas primijeni, da se reanimira. Koliko se sjećam, nisu ga htjeli ni Srbi. Hrvatska je više-manje dobro uredila svoj politički i teritorijalni ustroj. Uostalom, SDSS, srpska stranka, već je osmu godinu jedna od vladajućih stranaka u Hrvatskoj. Zato Srbi u Hrvatskoj ne trebaju Štrpca za svog odvjetnika. Ima više Srba, zaista istaknutih političara u Hrvatskoj, koji rade i za dobro Hrvatske i za dobro srpskog naroda koji živi u njoj', zaključio je predsjednik.