U ZATOČENIŠTVU 72 DANA

Hrvatski pomorci stigli kući

06.07.2009 u 16:56

Bionic
Reading

Četvorica hrvatskih pomoraca, članova posade belgijskog broda Pompei koje su somalski pirati držali zatočene 72 dana, u ponedjeljak u 14 sati sletjeli su u Split letom Croatia airlinesa iz Frankfurta

Darko Mastelić (44) iz Brnaza, Joško Marinović (30) iz Kaštel Kambelovca, Goran Indžić (48) iz Splita i Tonči Tabain (31) iz Vele Luke, dobro se osjećaju i presretni su što je sve završilo.

'Jedva čekam biti s obitelji, samo to želim. Dobro se osjećam, presretan sam, bilo je teško, nikome to ne bih poželio, žao mi je 200 pomoraca koji su još u zatočeništvu', rekao je Indžić te objasnio kako mu je kompanija zabranila razgovarati s novinarima dok traje istraga. 'Prva liga sam', rekao je Tonči Tabain iz Vele Luke kojega je na splitskom aerodromu dočekala trudna supruga Andrea sa sinom.

Belgijski brod u vlasništvu grupacije Jan De Nul somalski pirati su oteli 18. travnja dok je plovio iz Saudijske Arabije prema Sejšelima, i to oko 700 milja od somalske obale. Brod i posada u kojoj su uz četvoricu Hrvata bila još dvojica Belgijanaca, trojica Filipinaca i jedan Danac oslobođeni su tek u nedjelju, 28. lipnja nakon što je vlasnik broda isplatio piratima oko tri milijuna dolara otkupnine.

Uz pratnju NATO-ovih brodova Pompei su otplovili do Omana, gdje su posadu pregledali liječnici i nakon toga su otputovali kući, piše Slobodna Dalmacija.