MIKROKOMPAKT hellcat

Hrvatski pištolj rasturio u SAD-u, evo po čemu se izdvojio od konkurencije na tržištu

02.10.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka za proizvodnju vatrenog oružja HS Produkt ovih dana premijerno je predstavila novi pištolj Hellcat koji se na američkom tržištu prodaje pod markom Springfield Armory, a koji je prema ocjenama konstruktora i korisnika trenutno najbolji pištolj za prikriveno nošenje, osobnu sigurnost i samoobranu

Pištolj Hellcat je produkt dvogodišnjeg mukotrpnog razvoja u kojem su surađivali vrhunski inženjeri, strijelci i stručnjaci za samoobranu. Uz manje dimenzije i zapanjujući kapacitet spremnika, pištolj je već osvojio američko tržište koje za oružje hrvatskog porijekla ima samo riječi hvale zbog njegove ergonomije i preciznosti.

Riječ je o pištolju iz segmenta mikrokompatnih pištolja kalibra 9 milimetara koji je nastao kao konkurencija na tržištu dominantnog pištolja SIG Sauer P365. Hellcat je trenutno dostupan u dvije konfiguracije; standardnoj te OSP (Optic Sight Pistol), koja predviđa ugradnju optičkih uređaja, a koja se primjenjuje i na prethodnom modelu XD što ga koriste američka policija i federalne službe.

Ono što razdvaja Hellcat od ostalih pištolja na tržištu njegov je spremnik jer mu standardni kapacitet iznosi 11 plus 1 streljivo, po čemu je jedinstven u svijetu (P365 ima kapacitet 10 plus 1), a postoji i produžena verzija s 13 plus 1 streljivo kalibra 9 milimetara.

Uz malu veličinu i napredne značajke, Hellcat pruža snažnu izdržljivost te cijev od kovanog čelika s posebnim premazom. Okvir pištolja je lagan i snažan s bešavnom teksturom. Prema navodima korisnika, oružje je vrlo udobno za nošenje i ergonomski prilagođeno za maksimalnu kontrolu, uz također maksimalnu prilagodljivost ovisno o potrebama.

Konkurentna cijena

Budući da mu je maloprodajna cijena 569 američkih dolara za standardnu, a 599 dolara za OSP verziju, mnogi Hellcatu predviđaju sjajnu budućnost i skidanje SIG Sauerovog modela P365 s trona najboljih kompaktnih pištolja u svijetu.

Springfield Armory Hellcat Micro-Compact Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Vlastiti proizvod i stalni razvoj ključ su uspjeha tvrtke HS Produkt, što je prepoznala i Hrvatska gospodarska komora te je karlovačkoj tvrtki koja zapošljava 1600 radnika krajem prošle godine dodijelila Zlatnu kunu kao najboljem velikom poduzeću u Hrvatskoj. Implementacija visoke tehnologije i robotike ključan je razlog uspjeha te tvrtke na svjetskom tržištu, stoga ne čudi to kako su HS-ovi prethodni modeli čak pet puta proglašavani najboljim u Sjedinjenim Državama.

Tvrtka HS Produkt osnovana je pred Domovinski rat, a početkom 2001., nakon tržišnog uspjeha u prodaji pištolja HS 2000 na svjetskom tržištu, svoje proizvodne pogone seli iz Ozlja u Karlovac. Iste godine tvrtka potpisuje dugogodišnji ugovor s američkom tvrtkom Springfield Inc., generalnim zastupnikom HS Produkta za sjevernoameričko tržište, koja opskrbljuje američku policiju, vojsku i FBI svojim proizvodima.

Brojna priznanja

HS Produkt predstavio je prve proizvode u obliku dvije linije poluautomatskih pištolja PHP i HS95, proizvedenih tijekom Domovinskog rata za potrebe MORH-a. Dokaz kvalitete kasnijih modela HS je i oznaka NSN (NATO StockNumber), čime je dobila ravnopravni status u sustavu oružja koje koriste članice Sjevernoatlantskog saveza. Tvrtka 1999. godine predstavlja treći model poluautomatskog pištolja, HS2000, koji je svojim dizajnom, inovativnim konstruktorskim rješenjima, malom težinom i velikom preciznošću stekao brojna priznanja u zemlji i inozemstvu.

Springfield Armory Releases Hellcat Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Na američkom tržištu plasirala ga je kompanija Springfield Armory pod nazivom SA-XD, a koriste ga oružane snage BiH, Dominikanske Republike, Indonezije, Iraka, Makedonije, Malezije, Tajlanda i Tunisa, kao i domaće oružane snage i policija.

HS Produkt stoji i iza modela XDM. Riječ je o licenciranom poluautomatskom pištolju koji se od 2006. proizvodi za američko tržište u suradnji sa spomenutim Springfield Armoryjem. Model XDM nalikuje svojem prethodniku, ali sadrži nekoliko značajnih inovativnih poboljšanja, poput izmjenjivih leđa rukohvata u tri veličine i sportske cijevi. Ta serija dvije godine od premijere dobila je titulu pištolja godine. Tvrtka proizvodi više od 300.000 komada godišnje, a čak 95 posto proizvodnje izvozi se u SAD.