OBESPRAVLJENA STRUKA

Hrvatski novinari mogli bi u štrajk 1. listopada

22.05.2009 u 17:40

Bionic
Reading

Sindikat novinara Hrvatske u Poreču je na redovitoj Skupštini odlučio organizirati očitovanje članstva u podružnicama o pokretanju štrajka zato što, kažu, Udruga novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca odugovlači pregovore o donošenju nacionalnoga kolektivnog ugovora za novinare

Bude li članstvo za štrajk, on će biti organiziran ako se nacionalni kolektivni ugovor ne postigne do 1. listopada ove godine, zaključeno je.

U raspravi na Skupštini upozoreno je da pregovori o nacionalnome kolektivnom ugovoru traju već šest godina te da poslodavci svjesno odugovlače raspravu o najvažnijim pitanjima, kao što je visina osnovne plaće novinara. Također je rečeno da poslodavci u novinskim kućama u kojima postoje kolektivni ugovori u posljednje vrijeme pritiscima nastoje derogirati njihove odredbe.

Kako je rečeno, novinarstvo nije postalo nesigurna profesija samo zato što su neki novinari u Hrvatskoj pretučeni ili im se prijeti, nego zato što ih poslodavaci pokušavaju ekonomski i socijalno učiniti ovisnima.

Zajedno smo jači - predjednik sindikata novinara Večernjeg lista Anton Filić i predsjednica SNH Gabrijela Galić

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić ustvrdila je kako su, nikad kao danas, potrebni zajedništvo i solidarnost, ali i potpora redakcija.

"Nažalost, pod krinkom financijske krize novinarima se odlukom poslodavaca pokušava srezati sve ono što smo dosad uspješno branili i pregovarali. Upravo zato solidarnost nam je danas potrebna jer to ne smijemo nikako dopustiti", poručila je Galić i pozvala novinare da se zato više nego ikad bore za svoja stečena prava premda se u nekim redakcijama, kako je rekla, "pokušavaju srezati plaće pod krinkom krize, i to bez razgovora sa Sindikatom".

Po njezinim riječima, to su stvarni izazovi s kojima se novinarska profesija danas u Hrvatskoj suočava te pokušaji da se novinare, kako je istaknula, "svede na malu skupinu ljudi koja će biti spremna raditi u svim uvjetima i u svim okolnostima".

'Ne smijemo si dopustiti da nas se pokušava svesti na najamne radnike. Moramo zbiti redove jer je to jedini način da obranimo svoja prava koja nam se lagano, polako i ozbiljno pokušavaju ukinuti, kazala je Galić.

Izrazila je žaljenje što nitko od novinara "Jutarnjeg lista" nije bio na današnjem skupu u Poreču jer se, po njezinim riječima, upravo u toj redakciji suočavaju s najvećim mogućim pritiskom na novinare. Naime, kako je rekla, u toj redakciji poslodavac je odlučio raskinuti kolektivni ugovor jednostrano i sva prava zaposlenih u toj tvrtki svesti na osnove Zakona o radu.

"Najgora je stvar u cijeloj priči ta što su kolege spremne pristati na to da im poslodavac kvartalno određuje osnovicu plaće, ovisno o rezultatima poslovanja, o prodaji te o prihodima od marketinga. To smatramo nedopustivim", navela je Gabrijela Galić.