SUSRET BISKUPA U MOSTARU

'Hrvatski narod u BiH se bezdušno gazi'

25.05.2010 u 19:53

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić u utorak su u Mostaru kritizirali dogovor HDZ-a i SDP-a o načinu glasovanja dijaspore na izborima u Hrvatskoj

'Čini mi se da je prevladala ideja 'pošto-poto u Europu' pa i na račun nečega što je nerazumljivo da se odričemo kao što je to glasovanje naše dijaspore', rekao je Srakić na konferenciji za novinare u tijeku održavanja zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) u Mostaru.


Dodao je da je mnoge 'začudio rezultat toga dogovora' pa i njega osobno. Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić rekao je na konferenciji za novinare da je odluka izazvala pravo zaprepaštenje. Posebno je kritizirao činjenicu da će se ograničenjem broja biračkih mjesta onemogućiti velikome broju Hrvata u BiH da glasuju na izborima za Hrvatski sabor.

'Ako ima mogućih 100.000 birača u Hercegovini, kako će oni u jednome danu doći u konzulat u Mostaru. Ako je politika realnost mogućega, onda je to fizički nemoguće izvesti', objasnio je biskup Perić.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica rekao je da se u BiH 'bezdušno gazi hrvatski narod' te da su za to jednako odgovorni domaći i međunarodni predstavnici.

Biskup Komarica je najavio da će uskoro hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetiti Banju Luku te kako očekuje da će se napokon otvoriti vrata većem povratku Hrvata u Republiku Srpsku.

Na zajedničkom zasjedanju biskupi HBK i BKBiH razmatrali su zajednička pitanja poput hrvatske inozemne pastve, Hrvatskoga papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, suradnje Hrvatskog Caritasa i Caritasa BKBiH te prikupljanju svjedočanstava o svećenicima i vjernicima koji su podnijeli mučeništvo.