EK PRATI PROSVJEDE

Hrvatski mljekari u sličnoj situaciji kao europski 2009.

20.02.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Europska komisija prati što se događa na hrvatskom tržištu mlijeka, a slična situacija bila je i u Europskoj uniji 2009. kada su troškovi proizvodnje mlijeka bili viši od otkupne cijene, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Roger Waite

'Ono što danas vidimo na hrvatskom tržštu mlijeka vrlo je slično onome što smo imali u EU-u 2009.', rekao je Waite, zamoljen da komentira prosvjede proizvođača mlijeka u Hrvatskoj.

Proizvođači mlijeka u Hrvatskoj već sedmi dan prosvjeduju ispred ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se širi i na druga mjesta u Hrvatskoj, nezadovoljni smanjenjem otkupne cijene mlijeka na 2,30 kuna.

Waite je objasnio da je Europska unija 2009. imala sigurnosnu mrežu s pomoću koje je zaustavljen pad otkupne cijene mlijeka, iako se niska cijena zadržala relativno dugo. Nakon krize iz 2009. Komisija je predložila zakonski paket koji je nedavno prihvaćen u Europskom parlamentu, a čija je osnovna svrha jačanje pozicije proizvođača mlijeka u pregovorima sa supermarketima i velikim otkupljivačima mlijeka.

U Europskoj komisiji smatraju da je jedini izlaz za male proizvođače mlijeka u udruživanju u veće proizvođačke organizacije jer pojedinačni proizvođači nemaju puno izgleda u pregovorima s velikim trgovačkim lancima koji diktiraju uvjete.

'U ovom trenutku najveći dio dodane vrijednosti dobiju oni koji su na kraju proizvodnog lanca, a cilj je da se to pomakne prema njegovu početku, da i proizvođači mlijeka dobiju svoj dio', rekao je Waite.

Waite je rekao da će sljedeće godine, kada Hrvatska uđe u EU, hrvatski proizvođači moći koristiti dio razgranate sigurnosne mreže. Komisija priprema nove prijedloge koji će omogućiti da proizvođači što prije dobiju novac u slučajevima kada su potrebne interervencije na tržištu.