dežurni borbeni dvojac

Hrvatski MiG-ovi presreli izraelski avion u međunarodnim vodama

19.07.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Dva hrvatska borbena aviona MiG-21 presrela su u petak u međunarodnim vodama izraelski avion s kojim kontrola zračne plovidbe nije mogla uspostaviti kontakt

Riječ je bila o manjem izraelskom privatnom avionu koji je ušao u hrvatski zračni prostor iz BiH, na letu prema Italiji. S obzirom na to da Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije mogla uspostaviti kontakt s avionom, niti potvrditi njegov identitet, NATO-vo zapovjedništvo u Torrejonu u Španjolskoj aktiviralo je dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

'Temeljem zapovijedi nadležnog NATO-vog zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

  • +5
Borbeni lovac F16 u Puli Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova, nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplova.

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom, nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivnu identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

  • +19
MiG-21 Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu te je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama', izvijestili su iz MORH-a.