IREX-OV INDEKS 2012.

Hrvatski mediji najbolji u tranzicijskim zemljama

05.04.2012 u 16:08

Bionic
Reading

Hrvatska je primila najviše ocjene za stanje u medijima u okviru istraživanja medijske scene 21 tranzicijske zemlje na području Europe i Euroazije, analizirane u sklopu godišnjeg izvještaja Media Sustainability Index (MSI) američke organizacije IREX

IREX-ovo istraživanje stanja u medijima za 2012. godinu obuhvatilo je 21 državu na potezu od Hrvatske do Kazahstana, uz ohrabrujuće rezultate. Lokalni medijski stručnjaci posvjedočili su da u medijskim sektorima analiziranih zemalja prevladava stabilnost, a sve veće korištenje digitalnih medija i društvenih mreža pruža nadu u širenje slobode izražavanja. U nekoliko zemalja stanje se, međutim, pogoršalo, djelomično zbog povećane političke kontrole nad medijima.

Hrvatska je primila najvišu opću ocjenu, a Kirgistan se vratio na vrh azijske liste nakon stabilizacije političke situacije u zemlji. Armenija je zadržala prednost na Kavkazu, unatoč nešto nižim ocjenama od prošlogodišnjih.

Lošije ocjene dobile su i Albanija, Bugarska i Makedonija, što reflektira ispolitizirane uređivačke politike u svjetlu povlačenja zapadnoeuropskih medijskih konglomerata. Sada u vlasništvu lokalnih tajkuna, mediji u tim zemljama počeli su promovirati političke ciljeve.


Unatoč Putinovoj dominaciji nad ruskim medijima, nakon prosvjeda oporbe zbog izbornih rezultata, neovisni i državni mediji osvajaju dodatni prostor za slobodno manevriranje. 'Nakon 10. prosinca, stvari su se pomaknule s mrtve točke. Čak su i nacionalne televizije počele prikazivati lica koja nisu službeno odobrena', rekao je Boris Timoshenko, panelist MSI-ja, iz Zaklade Obrana Glasnosti. Medijski stručnjaci izrazili su blagi optimizam u pogledu budućnosti, iako i dalje postoje teške prepreke, a veza između režima i medija utvrdit će se tek nakon izbora.

Na dnu ljestvice i ove godine našle su se Bjelorusija, Turkmenistan i Uzbekistan, čije vlade nameću strogu kontrolu nad slobodnim izražavanjem i drugim ljudskim pravima.

Jedinstvena metodologija MSI-ja mjeri kvalitetu novinarstva, menadžment u medijima, pluralitet izvještavanja, slobodu tiska i medijske institucije. Stanje u medijima ocjenjuju sami novinari, medijski stručnjaci, znanstvenici i ostali relevantni profesionalci u zemljama pod povećalom. 'Od dopisnika u ruralnom Tadžikistanu, preko blogera u Bakuu, do analitičara marketinga u Tirani, panelisti MSI-ja odabrani su da predstavljaju različite perspektive medijskog sektora', rekao je Leon Morse, izvršni urednik MSI-ja.

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) financira tri regionalna izdanja IREX-a (Europa i Euroazija, Afrika i Bliski istok).