PEDOFIL U LUGANU

Hrvatski konzul optužen za seksualno zlostavljanje

03.10.2009 u 10:02

Bionic
Reading

Počasni konzul Hrvatske u Švicarskoj Waldo A. Bernasconi, zvan i 'antianoreksični guru', suočio se s teškim optužbama za zlouporabu liječničke profesije, ali i seksualno zlostavljanje pacijentica

Postupak protiv 64-godišnjeg Bernasconija, kojeg je još predsjednik Franjo Tuđman 1992. godine imenovao počasnim konzulom u Luganu, započeo je u petak na sudu u talijanskom Comu gdje se okupio dio djevojaka, njegovih žrtava, piše Novi list

Većina njih, koje imaju teških problema s anoreksijom, liječile su se u klinici »Sana Vita« što ju je Bernasconi vodio zajedno s nekolicinom svojih suradnika. Svi oni našli su se pod optužbom za tešku prijevaru pacijenata zbog koje ima prijeti isplata pozamašne odštete umjesto zatvorske kazne.

To će biti realizirano samo u slučaju da svi oštećenici pristanu na dogovor. Ne bi li se osigurao novac za moguću isplatu, financijska policija već je naložila blokadu tri milijuna eura vrijedne vile u kojoj je radila klinika za navodno alternativno liječenje anoreksije i bulimije. Ukoliko sud tako naloži vila će biti prodana. Broj žrtava mogao bi se popesti i do 400.

Bernasconiju, protiv kojeg je postupak pokrenut na osnovu dnevnika pacijentice pronađenog nakon njezinog samoubojstva, oduzeta je i liječnička dozvola. Svoje urede u kojima je nudio lažne metode liječenja poremećaja prehrane imao je i u Italiji i u Švicarskoj.

Ispitivanja svjedoka i dogovori obrane i tužiteljia potrajali su tijekom cijelog dana, a postupak bi se trebao nastaviti već idući tjedan.