POLICIJA ISTRAŽUJE POPISE

Hrvatski izborni kriminal sa 'fiktivnim' biračima

17.04.2009 u 18:50

Bionic
Reading

Hrvatska je jedina zemlja u svijetu, koja već tradicionalno ima više birača nego stanovnika. Nitko ne zna koliko je građana fiktivno prijavljeno na nepostojećim adresama i kako će to utjecati na lokalne izbore. Mnogi to već nazivaju izbornim kriminalom

ZAGREB - Državni tajnik Antun Palarić, zadužen za biračke popise, tvrdi kako su na temelju prebivališta svi oni upisani u popise birača. 'Ja ne mogu govorii u kategorijama moralno ili ne, već je li u skladu s zakonom ili ne', kaže Palarić za Novu TV.

Odgovornost je na MUP-u koji treba fiktivne birače istražiti. A hoće li to napraviti? Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdno je danas odgovorio na novinarsko pitanje je li policija počela istragu o problematičnim biračkim popisima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. ''Odgovorit ću kratko 'da', ali to nije tema (tiskovne konferencije, op.a.)', rekao je Karamarko.

U međuvremenu, od juga pa do sjevera Hrvatske 'postoje' kuće - neki su kućni brojevi nepostojeći - u kojima je prijavljeno od 50 do 100 birača. Vlast ništa ne može. 'Najprije ne znamo da li je riječ o obiteljskoj kući ili zgradi' objašnjava Palarić.

I tako osim vrgoračkog kraja, od Makarske do gradova u zadarskom zaleđu više je birača nego stanovnika i nikome ništa. 'U švicarskoj na 50 kvadrata možete prijaviti do 5 stanara, a kod nas možete i do 50', tvrdi Dragan Zelić iz GONG-a.

Tako oni autobusima dođu na glasovanje i vrate se doma. 'Dolaze iz Srbije i Bosne i to je normalno jer imaju uredno prebivalište', kaže Palarić.

Ustavni sud vezao je 2000. ruke državi izbacujući važne odredbe iz zakona o prebivalištu zbog čega sada imamo kaos, piše Dnevnik.hr. GONG je 2005. radio analizu uspoređujući broj birača i stanovnika. Kada se oduzmu maloljetni i umrli dolazi se do podatka kako je više od 400 tisuća birača koji su u papirima, a ne u Hrvatskoj.

GONG smatra da je jedino rješenje da Hrvatska, BiH i Srbija sjednu i razmjene biračke popise. 'Osoba koja ima fiktivno prebivalište u Hrvatskoj vjerojatno ima stvarno prebivalište i u BiH i Srbiji' dodaje Zelić.

Za manje od mjesec dana izabrat ćemo nove župane, gradonačelnike i općinske načelnike i opet će zbog fiktivnih birača biti problema.