NOVA ŠANSA ZA ŽIVOT

Hrvatski i srpski kirurzi zajedno presadili srce

23.09.2013 u 09:17

Bionic
Reading

Pod mentorstvom kardiokirurškog tima KBC-a Zagreb u Kliničkom centru Srbije u Beogradu u noći s petka na subotu uspješno je obavljena prva transplantacija srca nakon 14-godišnje stanke u presađivanju tog organa u Srbiji, priopćilo je Ministarstvo zdravlja

Novo srce i novu šansu za život dobio je 52-godišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja.

Hrvatski tim stručnjaka u Beogradu vodio je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. Bojan Biočina, a na čelu srbijanskog tima liječnika bio je direktor Kliničkog centra Srbije, kardiokirurg prof. dr. Miljko Ristić

Hrvatska je danas vodeća u svijetu u transplantaciji bubrega i jetre, te po broju darivatelja. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Transplantacija srca u Srbiji nastavak je već uspješno započete suradnje hrvatskih i srbijanskih stručnjaka u presađivanju organa. Suradnja između dviju država u području zdravstva i medicine i formalno je potvrđena u srpnju ove godine. Tada su u Beogradu hrvatski ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić i srbijanska ministrica zdravlja prof. dr. Slavica Đukić Dejanović potpisali Sporazum o suradnji, koji predviđa razmjenu znanja u području transplantacije organa.

Hrvatska svoja znanja u transplantaciji širi i u druge zemlje regije, pa su tako upravo urolozi iz KBC-a Zagreb lani izvršili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori. Do sada je, uz pomoć hrvatskog transplantacijskog tima, u toj zemlji uspješno presađeno sedam bubrega a sedmero do tada teških bubrežnih bolesnika dobilo je novu šansu za život.