potres

Hrvatski Crveni križ prikuplja sredstva za stradale u Albaniji

28.11.2019 u 11:58

Bionic
Reading

Hrvatski Crveni križ (HCK) pokrenuo je u četvrtak akciju prikupljanja pomoći za stradalo stanovništvo u Albaniji nakon razornog potresa u kojemu je poginulo najmanje 30 ljudi, ozlijeđeno više od 650, a mnogi su ostali bez krova nad glavom

Prikupljena novčana sredstva bit će uplaćena na račun Albanskog Crvenog križa koji brine za evakuirano stanovništvo. Crveni križ građanima osigurava hranu, vodu, higijenske potrepštine, deke, šatore, psihosocijalnu podršku, pomažu u pružanju prve pomoći, ali i u potrazi i spašavanju osoba zarobljenih pod ruševinama.

HCK je poručio da pripadnici albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj, koji ne uspijevaju stupiti u kontakt s članovima obitelji, mogu kontaktirati Službu traženja Albanskog Crvenog križa na broj +35542222037 ili Službu traženja HCK-a na broj 01 4655 369. U priopćenju se dodaje da Hrvatska u Albaniju šalje materijalnu pomoć u sklopu koje će HCK poslati 500 kompleta posteljine te 2000 konzervi hrane.

Pozivom na broj 060 9011 unesrećenima se donira 6,25 kuna. Građani mogu pomoći i uplatom donacije na žiro račun Zagrebačke banke. IBAN HR84 23600001502671545 / Poziv na broj 700, a za uplate iz inozemstva putem SWIFT koda ZABAHR2X. Također može se donirati preko mobilnog bankarstva te preko stranice www.hck.hr.

Najsnažniji potres koji je zadesio Balkan posljednjih desetljeća

Nakon snažnog potresa u kojem je poginulo najmanje 30 osoba, a ozlijeđeno je više od 650 ljudi, Albanija i dalje pokušava pronaći preživjele iz ruševina zgrada. Spasilačke službe su iz ruševina izvukle 46 preživjelih, dan nakon potresa koji je razrušio Drač i Thumane.

Potres magnitude 6,4 stupnjeva, najsnažniji koji je zadesio Balkan posljednjih desetljeća, pogodio je Albaniju u utorak rano ujutro, imao je epicentar 30 kilometara zapadno od Tirane. Tirana je proglasila izvanredno stanje u dva potresom najpogođenija grada: Draču na Jadranskom moru i Thumaneu sjeverno od Tirane.

Albanska vojska organizirala je privremeni smještaj za žrtve potresa na nogometnim stadionima na najteže pogođenim područjima, ali mnogi su morali provesti noć na otvorenom.

Premijer Edi Rama je proglasio 30-dnevno izvanredno stanje u Thumaneu i Draču. U srijedu je bio proglašen dan žalosti, a proslave dana neovisnosti 28. i 29. studenoga su otkazane. Kosovo je u znak solidarnosti također proglasilo dan žalosti. Italija, Francuska, Rumunjska, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija uključile su se u akcije spašavanja.