GLAD I SUŠA

Hrvatski Caritas poslao 746.500 kuna Keniji

18.08.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatski Caritas sudjeluje u financiranju osmomjesečnog programa pomoći Keniji vrijednom četiri milijuna eura

Hrvatski Caritas poslao je u četvrtak 18. kolovoza 746.500 kuna pomoći gladnom stanovništvu Kenije koje trpi posljedice katastrofalne suše koja je po treći put u posljednjih šest godina zahvatila zemlje istočne Afrike. Uz ostale zemlje te regije pogođene sušom i glađu: Etiopiju, Đibuti, Somaliju – te Eritreju, Sudan, Južni Sudan i Ugandu, na koje se suša proširila – Kenija osim svojih građana skrbi i za velik broj izbjeglica iz Somalije.

Hrvatski Caritas odlučio je stoga odazvati se pozivu Caritasa Internationalis te većinu dosad prikupljenih sredstava u nacionalnoj akciji usmjeriti u provedbu programa pomoći Keniji vrijednom četiri milijuna eura.

Programom će tijekom idućih osam mjeseci biti obuhvaćeno 30.420 domaćinstava na području 14 biskupija koje su najteže zahvaćene sušom. On uključuje osiguravanje brojnim obiteljima po dva obroka dnevno, 7,5 litara higijenski provjerene, pitke vode po osobi te nužnu pomoć u prehrani ranjivih skupina stanovništva i kroničnih bolesnika.

Za 13.700 poljoprivrednika bit će osigurano sjeme posebnih biljnih sorta koje mogu uspijevati u sušnim podnebljima za sjetvu uoči kišnog razdoblja tijekom listopada i studenoga. Također, 1.300 obitelji koje se bave stočarstvom dobit će pomoć u obnovi stočnog fonda. Caritasov program predviđa i pomoć u nabavi spremnika za vodu, izradu malih brana, cisterna i bušenju bunara i unapređenju navodnjavanja.

'Hrvatski građani i tvrtke – kao i Vlada Republike Hrvatske – koji su se već dosad uključili u akciju Hrvatskog Caritasa, na ovaj način svojom darežljivošću i zauzetom solidarnošću izravno i konkretno pomažu našoj dalekoj braći i sestrama u Africi. A naši kolege iz velike međunarodne Caritasove mreže, koji stradalima svakodnevno donose pomoć i nadu, naše su produžene ruke i srca', smatra v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina.

Nakon što je 27. srpnja započeo nacionalnu akciju prikupljanja pomoći stradalima u katastrofalnoj suši koja je zahvatila zemlje Roga Afrike, Hrvatski je Caritas iz interventnih sredstava već uputio 74.000 kn u Keniju. U akciji je dosad prikupljeno 1.330.000 kuna putem uplata na žiroračun, novčanim prilozima građana u župama te pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa.

Akcija Hrvatskog Caritasa dio je velikih napora svjetske zajednice i stotina milijuna građana svijeta da odgovore na izazov gladi u istočnoj Africi koja životno ugrožava već petnaestak milijuna stanovnika pogođenih zemalja. Među njima je više od pola milijuna djece koja već trpe posljedice opasne pothranjenosti koja prijeti njihovu tjelesnom i mentalnom razvoju.
U akciju se možete uključiti uplatom na žiroračun Hrvatskog Caritasa kod PBZ-a 2340009 – 1100080340, poziv na broj 27 ili pozivom na donacijski telefon: 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn, PDV uključen).