pruga do karlovca

Hrvatske željeznice prije šest godina najavile veliki projekt, pogledajte gdje je zapelo

10.08.2018 u 19:01

Bionic
Reading

Projekt rekonstrukcije i izgradnje pruge, odnosno drugog kolosijeka, na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac nije potpuna novost jer o tome se priča već nekoliko godina. Točnije, prošlo je šest godina od pripreme projekta, pa smo poslali upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te HŽ infrastrukturi

Riječ je o projektiranju kompletne željezničke infrastrukture (infrastrukturnog podsustava, kontrolno-upravljačkog i signalnog podsustava, energetskog podsustava, zgrada) i ostalih postrojenja vezanih uz željezničku infrastrukturu, kako je navedeno na stranicama HŽ infrastrukture.

Ugovor o projektiranju projekta između HŽ Infrastrukture d.o.o. kao naručitelja i zajednice ponuditelja koju čine tvrtke Italferr S.P.A., IRD Engineering S.r.l. te Technital S.P.A. kao izvođača, potpisan je u studenom 2012. godine.

Također, stoji kako je ukupna vrijednost projekta 7,1 milijun eura, s time da 85 posto iznosa sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto Vlada RH.

Situacija se ipak nešto promijenila.

Iz Ministarstva u suradnji s HŽ infrastrukturom odgovorili su nam kako je još uvijek u tijeku priprema dokumentacije, a sredstva za sufinanciranje radova procijenjena su na iznos od 298 milijuna eura, što se planira osigurati iz Kohezijskog fonda EU-a putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Rekli su kako je u tijeku izrada Prijave velikog projekta - aplikacije (Major Project Application) koja se nakon usuglašavanja prvo dostavlja na mišljenje stručnjacima JASPERS-a, odnosno partnerima Europske komisije koji pružaju neovisno savjetovanje za bolju pripremu velikih infrastrukturnih projekata.

  • +5
Vlakovi HŽ Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon što JASPERS izda Potvrdu o pripremljenosti projekta, aplikacija se šalje na pregled i daljnje postupanje Neovisnoj kontroli kvalitete (Independent Quality Review – IQR), kao dijelu JASPERS-a. Nakon što i IQR donese pozitivnu ocjenu, aplikacija se dostavlja Europskoj komisiji.

'Odobrenje projekta i stopa sufinanciranja od strane Europske komisije očekuje se do kraja 2018. godine. U međuvremenu izrađuje se projektna dokumentacija, slijedi rješavanje imovinsko pravnih odnosa i ishođenje svih potrebnih dozvola', objašnjava David Radas, voditelj samostalne službe za odnose s javnošću te dodaje da se početak radova planira krajem 2019. godine u trajanju od tri godine.