HBK O VODI

'Hrvatske vode ne smiju postati trgovačko društvo'

09.02.2011 u 17:06

Bionic
Reading

Onečišćenje i nekontrolirano trošenje i privatizacija vode mogu ugroziti to dobro, upozoreno je danas na predstavljanju nove izjave o vodama Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, a koju prenosi IKA

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije na konferenciji za novinare održanoj u Tajništvu HBK u srijedu 9. veljače predstavila je izjavu o neprihvatljivosti predloženih izmjena zakona o vodama.

Predsjednik Komisije, sisački biskup Vlado Košić, istaknuo je da je voda strateški interes svakog naroda te je podsjetio da je prije dvije godine Komisija pripremila izjavu u kojoj je izrazila zabrinutost vezanu uz gospodarenje vodama. 'Ovo je nastavak te teme, a povod je prijedlog promjene zakona o vodama. Željeli bismo javnoj raspravi pridonijeti svojim kršćanskim stavovima, kako bi se to bogatstvo sačuvalo te da bude dostupno svakome, a osobito onima koji su u teškom položaju', istaknuo je biskup Košić.

Govoreći o tekstu izjave, član Komisije Neven Šimac podsjetio je da se ova izjava zbiva u dvostrukom kontekstu, međunarodnom, tj. velike krize koja se dogodila u svijetu, a s druge strane u toj zabrinutosti za javno dobro i javne tvrtke u Republici Hrvatskoj. 'U konačnici, ne može se ne voditi računa o onima koji su najsiromašniji, koji su najmanje zaštićeni, a to su naši sugrađani', kazao je dr. Šimac.

'Bojimo se da njezino onečišćenje i nekontrolirano trošenje i privatizacija mogu ugroziti to dobro. Otud ta izjava i zabrinutost da se javni interes ne štiti i mislimo da bi bilo dobro da Hrvatske vode ostanu javna ustanova, a nikako da postanu trgovačko društvo jer se ono lako može odgurati u privatizaciju. Mislimo da je dobro da o tome rasprave ljudi od struke, a da na kraju narodni zastupnici odluče, ne u hitnom postupku, ne u vrijeme nervoze, završavanja predgovora. Drago nam je bilo čuti da je taj prijedlog povučen iz hitnog postupka te će svi zainteresirani, uključujući i vjernike koji su nadahnuti socijalnim govorom Crkve, imati prilike reći svoje mišljenje, da bi došli do zdravih rješenja koji će štititi javni interes i opće dobro', zaključio je Šimac

Biskup Košić je kazao da je trošenje vode potrebno rangirati na minimalne cijene koje su svima dostupne, pa čak i besplatno, da voda bude dobro koje je Bog dao i da ne bude izvor zarade, a onaj tko je rastrošan ili ima veće potrebe, da to i plaća.