MVPEI O ESKALACIJI SUKOBA

Hrvatske tvrtke same odlučuju o evakuaciji iz Sirije

04.04.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je u ponedjeljak da su, prema dosadašnjim informacijama, svi hrvatski državljani koji se trenutno nalaze u Siriji dobro, kao i da su lokacije tvrtki na kojima rade hrvatski državljani na sigurnom području, te dosad nije zatražena konzularna pomoć u pogledu povratka u Republiku Hrvatsku

Nakon što je Tportal još prošlog tjedna pisao o Hrvatima u Siriji u svjetlu proširenja sukoba, MVPEI u ponedjeljak poručuje i da pozorno prati tijek događaja u toj zemlji te je u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Kairu koje nerezidentno pokriva Siriju te počasnim konzulom Republike Hrvatske u Damasku.

U priopćenju se navodi da su predstavnici ministarstva održali sastanak s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje u Siriji imaju svoje radnike te su tvrtke upozorene na moguću eskalaciju sukoba i daljnje pogoršavanje stanja u toj zemlji. MVPEI ističe da odluku o eventualnoj evakuaciji iz Sirije donose same tvrtke.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje će pratiti razvoj situacije u Siriji, te će, ukoliko dođe do pogoršavanja sigurnosne situacije, u suradnji s hrvatskim tvrtkama i počasnim konzulom u Siriji, te veleposlanstvom u Kairu "poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu hrvatskih državljana" koji se nalaze u toj bliskoistočnoj državi, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Siriju je protekla tri tjedna zahvatio val prosvjeda protiv vlasti u kojima je prema službenim izvorima poginulo nekoliko a prema prosvjednicima najmanje 60 ljudi. U zemlji je na snazi izvanredno stanje gotovo 50 godina, zbog čega su slobode građana reducirane, a prosvjedi zabranjeni. Među desecima prosvjednika koji su uhićeni i privedeni nakon demonstracija su i brojni sirijski intelektualci. Dosadašnja vlada na čelu s Mohamedom Naji Otarijem podnijela je ostavku prije tjedan dana a sirijski predsjednik Bašar al-Asad zadužio je Adela Safara, bivšeg ministra poljoprivrede da formira novu vladu.