UDAR U SRCU EUROPE

Hrvatske europarlamentarke nam opisale kako su doživjele napad u Strasbourgu: Tko je preživio Domovinski rat, ne boji se

12.12.2018 u 14:18

Bionic
Reading

Teroristički napad u Strasbourgu, u kojem su izgubljena tri života, zatekao je eurozastupnike u tom gradu jer je u tijeku plenarna sjednica Europskog parlamenta. Neki od njih, poput Dubravke Šuice, ostali su zatočeni u zgradi Europskog parlamenta do tri sata ujutro jer je ona zatvorena nakon što je stigla vijest o napadu. Biljana Borzan i Ruža Tomašić, s kojima smo također razgovarali nakon napada, kao i sa Šuicom, bile su u gradu, ali se srećom nisu našle u neposrednoj opasnosti. Prema dostupnim informacijama, nitko od hrvatskih građana koji se nalaze u Strasbourgu nije stradao

Ovo nije prvi put da se eurozastupnici neposredno susreću s terorizmom jer se još uvijek dobro sjećaju napada u Bruxellesu u ožujku 2016. godine.

Eurozastupnica SDP-a Biljana Borzan kazala nam je da je njen asistent u Bruxellesu izašao iz metroa 15 minuta prije nego što se terorist na toj postaji raznio bombom, a sada se našao iza ugla restorana na kojem se odvila pucnjava u Strasbourgu. Borzan nam je kazala da je ona s društvom uživala u predbožićnoj atmosferi na trgu Kleber u središtu Strasbourga, koji je predivno okićen, kada ih je policija krenula tjerati. Vrlo brzo su, kaže, evakuirali cijeli centar grada.

'Nisam se uplašila jer sam se još iz Domovinskog rata nekako naučila u tim situacijama nositi sa stresom. Ono što me razočaralo to je da smo svi kontrolirani na ulazu u centar. Policija je pregledavala sve ženske torbe, ruksake i poneke muškarce koji su morali otvoriti jakne... Božićnim sajmom patrolirala je vojska s dugim cijevima. Sve je izgledalo pod kontrolom i onda se na kraju uspije uvući terorist i izvesti napad. Čovjeka zabrinjava to kad se ove stvari događaju uz sve mjere sigurnosti', poručila je Borzan.

Eurozastupnici je u goste stigla i velika skupina Slavonaca koji bi danas trebali posjetiti Europski parlament.

'Oni su kad su kretali već znali da se dogodio napad, ali su se svejedno uputili. Smatram da su dobro napravili. Ja sam za to da se živi što normalnije jer teroristi žele da nas se uplaši i onemogući normalan život. Ne treba im dati za pravo', kazala je Borzan.

Dubravku Šuicu, eurozastupnicu HDZ-a, napad je zatekao u plenarnoj dvorani parlamenta. Planirala je poslije 21 sat 'otići van' sa svojim stažistima i asistentima, međutim dogodio se napad, tako da su ostali zatočeni u zgradi Europskog parlamenta do tri ujutro.

  • +4
Napad u Strasbourgu Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

'Već sam doživjela slično u Bruxellesu. Osjećaj je nelagodan jer se radi o direktnom ataku na slobodu. Od svega mi je najparadoksalnije to što smo poslijepodne raspravljali o zaključcima Odbora za antiterorizam, u kojem sam bila članica godinu dana, a navečer se dogodio napad', kaže nam Šuica, dodajući da borbu protiv radikalizacije smatra ključnom točkom borbe protiv terorizma, što se potvrđuje i u slučaju ovoga osumnjičenika. Mišljenja je također da je najveći problem interna radikalizacija.

Šuica je naglasila da on nije niotkud došao u Francusku, nego je rođen u Strasbourgu, u srcu Europe.

'To je ono što zabrinjava', poručila je. Kazala je i da je Parlament odmah bio zatvoren i nije se moglo ni izaći ni ući ni pješice ni automobilom, a svaki sat dobivali su obavijest o tome kako se ponašati.

'Većina mojih suradnika bila je u parlamentu dok su neki bili na adventskom sajmu. Hvala Bogu, nije se nikome ništa dogodilo, kao i drugim posjetiteljima iz Hrvatske koji su u Strasbourgu', istaknula je.

  • +7
Ruža Tomašić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ruža Tomašić kazala nam je da je u vrijeme napada s tri suradnice hodala iz parlamenta u hotel Hilton, u kojem je ECR grupa imala božićni domjenak.

'Kad smo došli tamo, saznali smo što se dogodilo. Nitko nije mogao unutra ni van. Zatvorili su prozore i zamračili svjetla, provjeravali smo vijesti i čekali', rekla nam je Tomašić. Nije se uplašila jer 'onaj tko je preživio Domovinski rat, ne prepada se baš lako'. Smatra pak da je užasno to što je terorista koji je izveo napad policija pratila i trebala ga je uhititi ujutro tog dana.

'Znaju tko je, što je, da se vratio iz ISIL-a i svejedno ga puste. Zar su čekali da nešto napravi pa tek onda da ga uhite', pita se u nevjerici Tomašić, dodajući da je dobila informaciju da 26 tisuća ljudi sličnih njemu slobodno hoda Europom.

Tomašić kaže da se hrpa autobusa nalazi ispred Europskog parlamenta i svi su došli obići Strasbourg za vrijeme adventa, no sad se svima uvukao strah u kosti.

'To je i bio njihov plan - da pokvare ljudima Božić', smatra i dodaje da ako ne budemo stroži, a ne da reagiramo tek kad se nesreća dogodi, možemo očekivati još ovakvih napada.