FINANCIAL TIMES

Hrvatske banke, krivite svoje 'majke'!

24.11.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Ne tako davno visoki udio europskog vlasništva u hrvatskom bankarskom sektoru navodio se kao veliki plus za makroekonomsku stabilnost zemlje. No s financijskim potresima u eurozoni i slučajevima stečaja malih banaka ovoga tjedna taj se plus pretvorio u minus, piše Financial Times

Hrvatske banke-kćeri mogle bi se suočiti s padom kvalitete imovine i moći pozajmljivanja u nadolazećim mjesecima, osobito ako kriza zahvati talijanske banke, smatraju analitičari iz Londona i agencija za kreditni rejting Fitch.

UniCredit i Intesa Sanpaolo kontroliraju dvije najveće hrvatske banke, koje zajedno čine gotovo 50 posto aktive bankarskog sektora, dok je Italija ujedno i glavni trgovački partner Hrvatske.

UniCreditova zagrebačka podružnica donosi visoki profit s obzirom na relativno nizak udio imovine u grupi, smatraju hrvatski financijski analitičari, ističući da su njihove financijske linije gotovo isključivo povezane s austrijskom filijalom UniCredita, a ne s talijanskom maticom.

'Mi smo u potpunosti isfinancirani za sljedeću godinu', navodi UniCreditov ekonomist u Zagrebu, dajući do znanja da ne treba strahovati od povlačenja kapitala.

No austrijske financijske vlasti su ovoga tjedna pozvale austrijske banke da obustave davanje novih kredita u središnjoj i istočnoj Europi kako bi zaštitile domaći AAA kreditni rejting. Banke s većinskom vlasništvom mogle bi se u konačnici okrenuti prodaji svojih udjela na malim tržištima, no pitanje je hoće li tamo uspjeti pronaći spremne i solventne kupce.

U Hrvatskoj nije bilo propasti banaka u posljednje tri godine sve do ovog tjedna, piše Financial Times. Jedna od nekoliko domaćih banaka, Credo banka, sa samo 0,44 posto ukupne hrvatske bankovne aktive hrvatskog, je izgubila dozvolu zbog skrivanja loših zajmova te je proglasila stečaj, izjavila je u utorak HNB.

'Banka je već godinama poznata kao gubitaš, ali onda su vanjski nadglednici u svibnju uočili nepravilnosti u računima što je nagovijestilo da bi situacija mogla biti još gora', rekao je za Financial Times izvor iz HNB.

Svi štedni depoziti u Credo banci, a procjenjuje se da iznos ide do 62 milijuna eura, su osigurani od strane države, tvrde u HNB.

Fitch Ratings je objavio u ponedjeljak izvješće pod nazivom 'Kriza eurozone: Sredstva rizika za europska tržišta u nastajanju', u kojem je izdvojio Hrvatsku kao zemlju čiji bi kreditni rejting BBB- mogao biti ugrožen iz nekoliko razloga:

- talijanske banke imaju gotovo 48 posto ukupne bankovne aktive u Hrvatskoj – što je više od bilo kojeg drugog tržišta u srednjoj i istočnoj Europi.

- hrvatska je od svih zemalja srednje i istočne Europe najviše izložena stranim kreditnim rizicima, s ukupnim prekograničnim potraživanjem na hrvatsko gospodarstvo u iznosu od 52 posto BDP-a.

- bankarski sektori u Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji i Rumunjskoj imaju najjače veze s bankama iz Grčke i Italije, piše Financial Times.

Hrvatski bankari, koji su prije govorili kako ne moraju brinuti zbog grčkih banaka, sada imaju drugi problem: Italiju - veliko, dugom natovareno gospodarstvo EU-a koje je promijenilo skraćenicu 'PIGS' na 'PIIGS'. Fitch ih 'pak naziva pristojnije: 'GIIPS'.

Talijanska banka UniCredit koja bilježi zapanjujući gubitke nastoji se oporaviti pomoću ambicioznog povećanja kapitala. Balkanski bankari pozdravljaju ovaj potez.