VISOKA KVALITETA

Hrvatske autoceste dobile peticu od ovlaštenih revizora za sigurnost prometa

04.07.2020 u 10:04

Bionic
Reading

Autoceste kojima upravljaju Hrvatske autoceste dobile su peticu iz sigurnosti prometa, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na podatke revizora cestovne sigurnosti

Projekt Sigurnosna ocjena dionica TEM cesta je za HAC izradio Zavod za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Ta se sigurnosna ocjena, prema Direktivi 2008/96/EC, provodi svake tri godine, a najnovija se odnosi na trogodišnje razdoblje, 2017.-2019., navodi dnevnik.

Rezultati su pokazali da ukupno 45 dionica HAC-ovih autocesta odnosno njih 49 posto ima nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena pet, a 47 dionica (51 posto) ima srednje nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena četiri.

U odnosu na prošlo trogodišnje razdoblje, 2014.-2016., sigurnost na HAC-ovim autocestama se poboljšala. Naime, tad su dobile prosječnu ocjenu četiri.

U novoj studiji ni jedna dionica nije dobila trojku, dvojku ili jedinicu odnosno nije svrstana u razred srednje visoke i visoke stope prometnih nesreća.

Pri ocjenjivanju mreža HAC-ovih autocesta, koja je ukupno duga 911 kilometara, bila je podijeljena na dionice od 20 kilometara, a za izračun rizika korišteni su podaci o prosječnom godišnjem dnevnom prometu, ukupnom broju nesreća te broju nesreća s poginulima, teško i lakše ozlijeđenima te s materijalnom štetom.

Voditelj projekta dr. sc. Željko Šarić napominje da se od 2017. do 2019. na HAC-ovim autocestama dogodilo 5325 prometnih nesreća, 253 nesreće manje nego u prethodnom trogodišnjem razdoblju, donosi Večernji list.